AJANKOHTAISTA PERINNEYHDISTYKSESSÄ

NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT 2022

Vuoden 2022 Nuoriso- ja perinnepäivät järjestetään Sotkamossa 2.-3.9.2022. Keskuspaikkana on Sotkamon keskusta. Tilaisuus on kaksipäiväinen ja olette kaikki sinne tervetulleita.

Tilaisuuden ohjelma on seuraava:

Perjantai 2.9.

 

9.15                                Lipunnosto ja koulujen yhteinen aamunavaus Sotkamon lukiolla.

10.00-15.00                   Kalustonäyttely ja toimintaa, mm. nuorten palkitsemisia, Sotkamon                                         torilla ja venesatamassa. Mukana Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos,                                          Poliisi ja Pelastuslaitos sekä tietenkin Kajaanin Sotilaskotiyhdistys.

 

Lauantai 3.9.2022

11.00                              Seppeleenlasku ja hartaus Sotkamon hautausmaalla.

11.30                              Ruokailu kaikille nälkäisille Sotkamon lukiolla. Ruoan tarjoaa                                                      Sotkamon kunta.

13.00                             Pääjuhla Sotkamon lukion juhlasalissa, jossa juhlapuhujana entinen                                         puheenjohtajamme kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa.

Musiikista kaikissa tilaisuuksissa vastaa Lapin Sotilassoittokunta.               

OLETTE KAIKKI SYDÄMELLISESTI TERVETULLEITA SOTKAMOON                    

 

 

VUODEN 2022 VUOSIKOKOUS

Yhdityksen jäsenet kokoontuivat vuosikokoukseensa Kainuun prikaatin Sotilaskodin tiloihin tiistaina 19.4 illalla. Käsittelimme sääntömääräiset asiat.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen ja uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Jukka Lappalainen Rautavaaralta.

Yhdistyksen pitkäaikainen rahastonhoitaja Juhani Ryynänen luopui tehtävistään ja luovutti ne Matti Komulaiselle. Juhani toimi yhdistyksen talousdesta vastaavana ja samalla Lieksan paikallisosaston puheenjohtajana aina yhdistyksen perustamisesta alkaen vuodsta 2005. Hän suunnitteli ja johti useita Nuoriso- ja perinnepäiviä Lieksassa, palkitsi paikallisia koululaisia ja Pohjois- Karjalan Rajavartioston varusmiehiä ja henkilökuntaa. Hänet tunnetaan pitkäaikaisena alueellisena maanpuolustustyön ja -hengen vaalijana ja vaikuttajana.

Vuoden tärkeimpänä tapahtumana ovat 2.- 3.9.2022 järjestettävät Nuoriso- ja perinnepäivät Sotkamossa.

PUHEENJOHTAJA JA LIEKSAN PAIKALLISOSASTO PALKITSIVAT RAJAMIEHIÄ ONTTOLASSA.

Lisää juttua Lieksan paikallisosaston sivulla.

PRIKAATIKENRAALI MANU TUOMINEN 14. DIVISIOONAN PERINNEYHDISTYKSEN UUSI PUHEENJOHTAJA

 

Rukajärven suunnalla taistelleiden veteraanien perintöä vaaliva 14. Divisioonan perinneyhdistys kokoontui perjantaina 3. syyskuuta Vuokatin Urheiluopistolla. Prikaatikenraali Tuomo Revon työtä puheenjohtajana valittiin jatkamaan Kainuun prikaatin nykyinen komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen. Varapuheenjohtajana jatkaa Tero Kinnarinen ja sihteerinä Timo Karppinen.

Uusi hallitus kokonaisuudessaan: Tuulikki Bjurström, Martti Huusko, Timo Härkönen, Tapio Ikonen, Tomi Juopperi, Timo Karppinen, Tero Kinnarinen, Matti Komulainen, Kari Vepsäläinen ja Heikki Visti.

Prikaatikenraali Manu Tuominen on palvellut aikaisemmin mm. Afganistanissa, Uudenmaan prikaatissa ja puolustusasiamiehenä Ruotsissa.

Nuoret entistä tärkeämpi kohderyhmä.

Vuosikokous päätti siirtää koronapandemian vuoksi Sotkamon nuoriso- ja perinnepäivät vuodella eteenpäin syyskuun alkuun 2022. Näin tapahtuma saadaan toteuttaa suunnitellulla tavalla.

Tulevaa toimintaa ajatellen vuosikokouksessa korostui tavoite saada säilytettyä yhteys nuoriin ja kertoa heille sotiemme veteraanien perinteestä mutta samalla myös uskottavan ja toimivan maanpuolustuksen merkityksestä nykyaikana muuttuvassa maailmassa.

14. Divisioonan perinneyhdistys jatkaa aktiivista yhteydenpitoa aluetoimistojen, maanpuolustusjärjestöjen sekä Tammenlehvän perinneliiton kanssa.

Kuvassa varapuheenjohtaja Tero Kinnarinen ja sihteeri Timo Karppinen luovuttavat uudelle puheenjohtajalle yhdistyksen perustajajäsenestä ja kunniapuheenjohtajasta Osmo Rasilosta kertovan kirjan "Vastuunottoa ja harkintaa".

NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT ON PERUTTU

3.-4.9.2021 Sotkamoon suunnitellut Nuoriso- ja perinnepäivät on jouduttu perumaan jo toistamiseen. Syynä on Kainuussa ilmenneet uudet Koronaviruksen aiheuttamat tartunnat ja altistumiset. Kainuussa on jouduttu perumaan myös muita suurempia yleisötapahtumia.

Samasta syystä jouduimme perumaan saman tapahtuman myös viime vuonna. Emme kuitenkaan lannistu. Meillä on tapahtuman suunnitelma valmiina ja Sotkamon paikallisosasto on valmis toteuttamaan päivät vuoden kuluttua.

Vuosikokouksensa yhdistys kuitenkin pitää 3.9.2021 klo 18.00 alkaen Vuokatin urheiluopiston tiloissa.

Uusi Korven Kaiku löytyy seuraavasta linkistä: /datafiles/userfiles/Image/KORVEN KAIKU 2021.pdf

Hallitus

Seppeleen laski kenraalin pojantytär Tuulikki Bjurström sotakamreeri Rauno Suhosen avustamana. Kuvat: Arto Laaninen.

Seppeleen laski kenraalin pojantytär Tuulikki Bjurström sotakamreeri Rauno Suhosen avustamana. Kuvat: Arto Laaninen.

 

Muistopäivän seppelpartio lähteen Lieksan kirkosta Narvan marssin soidessa.

Eturivissä Lieksan paikallisosaston pj Juhani Ryynänen vierellään Juho Pehkonen ja Tauno Oksanenon 

Takarivissä vas. Tarmo Makkonen, Osmo Kukkonen ja Hannu Nevalainen.

 

14.DIVISIOONAN HYÖKKÄYKSEN ALKAMISESTA 80 VUOTTA

 

14. Divisioonan Jatkosodan taisteluiden alkamisen muistotilaisuus Kuhmossa, Lieksassa ja Joensuussa. 

14. Divisioonan perinneyhdistys kunnioittaa sotiemme veteraaneja laskemalla seppeleet 4. heinäkuuta 2021 Kilpelänkankaalla Kuhmossa, Sotkamon sankarihaudoilla ja  Lieksassa Raappana- puistossa. Joensuussa seppele lasketaan kenraali Erkki Raappanan haudalle. Kuhmossa tilaisuus alkaa klo 14.00 ja Sotkamossa klo 12.00.

80 vuotta sitten 4.7.1941 varhain aamulla 14. Divisioonan joukot ylittivät rajan Kuhmon ja Lieksan alueilla tavoitteenaan Rukajärvi.

Neuvostoliitto oli jo aikaisemmin 22.6 pommittanut suomalaista laivasto- osastoa mutta Suomi pidättäytyi vastaamasta tuleen ja vakuutti puolueettomuuttaan. Muutamaa päivää myöhemmin 25.6 Neuvostoliiton pommitettua mm. Helsinkiä, Turkua ja useita muita kaupunkeja 500 koneella, hallituksemme teki johtopäätöksen, että Suomi ja Neuvostoliitto olivat sodassa keskenään.

14. Divisioona

Kainuun, Ylä- Savon ja Pohjois- Karjalan miehistä perustettu 14. Divisioona suojasi Karjalan Armeijan pohjoista ja saksalaisen 20.Vuoristoarmeijan eteläistä sivustaa hyökkäämällä Kainuusta ja Pohjois- Karjalasta noin 200 kilometriä itään tavoitteenaan Rukajärvi. Divisioona saavutti tavoitteensa syyskuussa ja ryhmittyi puolustukseen.

14.Divisioona oli ainoa Jatkosodan suomalainen yhtymä, joka ei perääntynyt koko sodan aikana vaan piti asemansa sodan loppuun saakka.

Kenraali Raappana

Kenraalimajuri Erkki Raappana toimi koko sodan aikana 14. Divisioonan komentajana. Hän komensi sodan loppuaikoina myös Ilomantsin suunnan joukkoja, jotka löivät kaksi venäläisdivisioonaa. Se oli suomalaisten sodan viimeinen suuri voitto.

Perinneyhdistys

Vuonna 2004 perustettu 14. Divisioonan perinneyhdistys vaalii Rukajärvellä taistelleiden veteraanien perintöä ja siirtää sitä nuoremmalle sukupolvelle. Tärkein kohderyhmä on nuoriso. 3.-4.9.2021 yhdistys järjestää Sotkamossa Nuoriso- ja perinnepäivät.

Seuraavasta linkistä voit kukea sotakamreeri Tauno Oksasen puheen Lieksan Raappanan puistossa pidetyssä muistotilaisuudessa:

/datafiles/userfiles/TANEN PUHE JATKOSODAN HYÖKKÄYSVAIHEEN ALKAMISESTA.doc

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hyvää alkavaa kevättä kaikille. Pitkä ja luminen talvi on kohta takana ja odotettu kevät ja kesä ovat ovella. Eniten kesää varmasti odotamme sen takia että- jos kaikki menee suunnitelmien mukaan- rokotukset saadaan suoritetuksi loppukesään mennessä ja pääsemme voitolle pandemiasta.

14.Divisioonan perinneyhdistys perustettiin Kajaanissa 2004 veteraanien aloitteesta. Siihen saakka he järjestivät itse vuosittain asevelitapaamisia. Tarkoituksenamme on vaalia 14.D:n perinteitä sekä kehittää nuorison lähihistorian tuntemusta ja maanpuolustustahtoa. Tärkein kohderyhmämme on nuoriso.

Yhdistys on organisoitunut kuuteen paikallisosastoon: Kajaaniin, Kuhmoon, Lieksaan, Ilomantsiin, Iisalmeen ja Sotkamoon.

Tärkein toimintamuotomme on vuosittain järjestettävät Nuoriso- ja perinnepäivät. Niiden järjestelyistä vastaavat vuorollaan paikallisosastot. Tapahtumaa valmistellaan pitkin vuotta pitämällä mm esityksiä, valokuvanäyttely ja pyytämällä mukaan kouluja, joissa järjestetään teemapäivä ja erilaisia kilpailuja.

Yhdistys palkitsee nuorisoa, sotilaita ja muuta yleisöä perinteiden ja maanpuolustustahdon ylläpitämisestä, hyvästä palveluksesta ja paikallisosastojen järjestämistä kilpailuista jakamalla, stipendejä, standaareja, puukkoja kunniakirjoineen.

14. Divisioonan toiminnan kulmakiviä ovat:

- Luotettavuus, jossa paikallisosastot toimivat yhdistyksen sääntöjen mukaan.    

- Esimerkillisyys, jossa vanhempien toiminta on esimerkkinä tuleville sukupolville.

- Avoimuus ja ennakkoluulottomuus, joissa perinneyhdistys ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Mottomme on: ” Tunne historiasi, ymmärrät nykyisyyden ja näet tulevaisuuden.

Toimintavuosi 2020 oli pandemian ja sen tuomien rajoitusten vuoksi normaalia vaisumpaa. Mitään yhdistyksen johtamaa suurempaa tapahtumaa ei voitu järjestää. Sotkamoon suunnitellut Nuoriso- ja perinnepäivät kuten myös yhdistyksen vuosikokous piti siirtää tälle vuodelle. Vuosikokous on tarkoitus järjestää Sotkamossa 3.9 ja Nuoriso- ja perinnepäivät 3.-4.9.2021.

Yhdistyksen paikallisosastot sen sijaan toimivat. Kajaanissa ja Joensuussa palkittiin varusmiehiä ja henkilökuntaa Kainuun prikaatin, Kainuun ja Pohjois- Karjalan Rajavartiostojen vuosipäivinä. Paikallisille koululaisille ja eri yhteisöille pidettiin esitelmätilaisuuksia. Myös veteraaneja muistettiin ja heihin pidettiin yhteyttä.

14. Divisioonan perinneyhdistyksen hallitus toivottaa kaikille veteraaneille, jäsenillemme ja kaikille maanpuolustuksesta kiinnostuneille hyvää alkavaa kevättä ja

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ.

 

SOTAVETERAANI HEMMI JAARA ON KUOLLUT

14.Divisioonan perinneyhdistyksen veteraanikunniajäsen Hemmi Jaara on kuollut. Hän nukkui pois pääsiäisenä kotikunnassaan Yli- Iissä. Hemmi oli syntynyt vuonna 7.11.1924.

Hemmi Jaara tuli tunnetuksi mennessään naimisiin 90- vuotis- syntymäpäivänään vuonna 2016. Liitto oli Hemmin toinen ja morsian Eila oli saman ikäinen. Naimisiinmenonsa ja heidän sen jälkeinen elämänsä sai runsaasti julkisuutta lehdistössä.

Hemmi liittyi 14. Divisioonaan sodan loppuvaiheessa ja palveli mm. Peukaloniemen tukikohdassa. Palvelus siellä jäi hänelle mieleen ja aina tavatessamme hänellä riitti juttua tukikohdan taisteluista ja tapahtumista. Olin käynyt Peukaloniemessä ja niinpä hän pyysikin minua lähtemään etsimään hänen konekivääripesäkettään. Vierailin Hemmin kanssa Peukaloniemessä lukuisia kertoja. Useimmiten menimme sinne Tunkuan tietä takakautta. Ennen tukikohtaa oli ylitettävä jalan suuri suo ja sen reunasta oli matkaa etulinjaan vielä melkoinen taival. Hyvin Hemmi jaksoi.

Viimeinen yhteinen matkamme Peukaloniemeen oli marraskuun ensimmäisellä viikolla 2016. Pyysin Hemmiä luokseni yöksi, jotta pääsisimme aamulla hyvissä ajoin matkaan. Se ei hänelle käynyt mutta sovimme, että hän olisi luonani Kajaanissa klo 05.00 lähtöaamuna. Hemmi lähti kotoaan Yli- Iistä kahden maissa aamuyöllä ja oli määräaikana luonani. Ajoimme Peukaloniemeen tällä kertaa etukautta etulinjaan saakka, kävimme viimeisen kerran katsomassa hänen konekivääripesäkettä. Ehdotin, että menisimme takaisinpäin Kostamuksen saakka, jossa yöpyisimme. Tämä ei Hemmille käynyt, vaan hän halusi takaisin Suomeen ja kotiin vielä samana iltana. Olimme takaisin Kajaanissa illalla kymmenen maissa. Hän ei millään suostunut jäämään yöksi luokseni vaan teetä ja leipää nautittuaan lähti ajamaan omalla autollaan kotiin. Sille päivälle tuli Hemmin mittariin 24 tuntia. Melkoinen suoritus lähes 90- vuotiaalta mieheltä. Syy, miksi hän halusi kotiin olivat häävalmistelut. Hemmi ja Eila menivät naimisiin saman viikon lauantaina.

Kunniakansalaisemme muistoa kunnioittaen.

Timo Karppinen

PERINNEYHDISTYS PALKITSI

Kainuun prikaatin vuosipäivää vietettiin tänään 12.4.2021 Hoikankankaalla. Prikaatin perinteet ulottuvat aina vuoteen 1632, jolloin Savon Rykmentin hakkapeliitat taistelivat voittoisasti kuningas Kustaa II Adolfin johtamana Johan Tillin katolilaisia vastaa Saksassa Lech- virralla. Kainuun prikaati vaalii myös Jatkosodassa Rukajärven suunnassa taistelleen 14.Divisioonan perinteitä.

14.D perinneyhdistys palkitsee mm. varusmiehiä ja henkilökuntaa joukko- osastojen juhlapäivinä. Yhdistyksen toimintasuunnitelmassa sanotaan Kainuun prikaatin henkilöstön palkitsemisesta:

”14.Divisioonan hallitus myöntää Raappanan päällikkö- ja jääkäripuukon kunniakirjalla henkilökuntaan kuuluvalle sotilasarvoon katsomatta Kainuun Prikaatin komentajan kirjallisen esityksen perustella. Puukko pyydetään jakamaan juhlallisessa palkitsemistilaisuudessa vuosipäivän päätapahtumien yhteydessä.”

Tänään palkittiin Kainuun prikaatin vuosipäivän paraatikatselmuksen yhteydessä majuri Janne Vattulainen. Kainuun prikaatin komentajan perustelut olivat seuraavat:

” 14. Divisioonan perinneyhdistys on myöntänyt Kainuun prikaatin komentajan esityksestä Raappanan päällikkö- ja jääkäripuukon ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta toiminnasta maanpuolustustahdon- ja hengen kehittämiseksi majuri Janne Vattulaiselle

Perustelut:

Majuri Janne Vattulainen on pitkäjänteisesti rakentanut toimialallaan toimivan viranomaisverkoston Savo-Karjalan alueelle kattaen alueen keskeiset Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja poliisiviranomaiset.

Hän on työssään kehittänyt Savo-Karjalan alueen tilanteen seurantaa ja muita toimialansa prosesseja. Vattulainen on myös menestyksellisesti kouluttanut Puolustusvoimien henkilöstöä ja yhteistoimintakumppaneita edellä mainituissa prosesseissa. Majuri Vattulaisen panos alueensa reserviläisten koulutuksessa on ollut merkittävä. Vattulainen on suunnitelmallisesti kouluttanut alueensa reserviläisistä asiansa osaavia sotilaita toimialallaan. Yhteistoimintakumppaneita ja reserviläisiä kouluttamalla hän on kehittänyt merkittävästi alueensa toimijoiden maanpuolustustahtoa ja -henkeä.

Majuri Vattulainen käyttää esimerkkinä koulutuksessaan niin reserviläisille kuin henkilökunnalle osasto Raappanan toiminnan merkitystä Ilomantsin taisteluissa alkusyksystä 1944. Majuri Vattulainen on korostanut näiden taisteluiden merkitystä Pohjois-Karjalan alueen esimerkkitaisteluina.”

 

14.D perinneyhdistyksen hallitus onnittelee majuri Janne Vattulaista.

 

KAIKKI 14.DIVISIOONAN PERINNEYHDISTYKSEN LAUANTAIN 5.9.2020 TILAISUUDET SOTKAMOSSA PERUTAAN

Koronaviruksen toisen aallon leviämisen mahdollisuus otettiin huomioon, kun tehtiin päätös 14.D:n perinneyhdistyksen Nuoriso- ja Perinnepäivien 4.-5.9.2020 siirtämisestä vuodella eteenpäin. Hallituksen kesäkuussa tekemä päätös osoittautui oikeaksi. Viimeisten viikkojen aikana tartuntojen määrä Kainuussa on kasvanut merkittävästi. Tästä johtuen kaikki perinneyhdistyksen tapahtumat Sotkamossa on peruttu.

Perinneyhdistyksen puheenjohtaja, prikaatikenraali Tuomo Repo toteaa tiedotteessaan hallituksen jäsenille seuraavaa:”Valitettavasti omaan tilannearviointiini ja muiden viranomaisten suosituksiin / toimiin perustuen emme järjestä tulevana lauantaina edes pienimuotoista seppeleenlaskua eikä vuosikokousta. Tästä oli Sotkamon paikallisosaston järjestelytoimikunnan puheenjohtajan Timo Härkösen kanssa erinomainen yhteisymmärrys.

 

KIRJAUUTUUKSIA RUKAJÄRVEN TAISTELIJOISTA

Yhdistyksemme perustajajäsen reservin kapteeni Osmo Rasilo taisteli Talvisodassa Kuhmossa ja Jatkosodassa Rukajärvellä. Osmo Rasilon sotatiestä kertova kirja on tilattavissa. Kirjan hinta on 44€+ postimaksu 5.90.

Lisätietoa kirjasta saat klikkaamalla linkkiä: /datafiles/userfiles/File/VASTUUNOTTOA JA HARKINTAA.pdf

-------------------------------------------

Seppo Kangas Oulusta on kirjoittanut kirjan isästään "Mies ja velvollisuus- alikersantti Pauli Kangas sodan ja rauhan poluilla".

Kirja kertoo isäni tarinan hyökkäysvaiheessa Er.Vahv.Ppk / 14 D. mukana osasto Partisessa Kuutamalahden kautta Porajärvelle ja edelleen Paateneeseen ja Ontajärvelle. Rukajärvelle Paulin jalkaväkikomppaniaksi muutettu joukko saapui toukokuussa 1942 ja palveli siellä sodan loppuun saakka. Käytössäni on ollut Paulin rintamalta kirjoittamat kirjeet sekä sotapäiväkirjat komppaniasta ja JR 10 saakka sekä veteraanin itsensä muistelmia.

Kirja on tilattavissa osoitteesta seppo.kangas@mps.fi .​ 

HALLITUKSEN KOKOUS 16.6.2020

14.Divisioonan perinneyhdistyksen hallitus kokoontui 16.6 Vuokatin urheiluopistolla. Siellä päätimme mm. että syksylle suunniteltuja Nuoriso- ja perinnepäiviä siirretään vuodella eteenpäin. 

Suunniteltuna ajankohtana lauantaina 5.9.2020 pidetään klo 09.00 alkaen kuitenkin juhlallinen seppeleenlasku Sotkamon sankarihautausmaalla joka videoidaan suorana lähetyksenä. Sen jälkeen pidetään yhdistyksen vuosikokous.

Lue lisää: PAIKALLISOSASTOT/Sotkamo

Hallitus

SOTKAMOON UUSI PAIKALLISOSASTO

Torstaina 27.2.2020 perustettiin Sotkamoon 14.Divisioonan perinneyhdistyksen kuudes paikallisosasto. Sotkamon kunnanjohtajan toimistoon kokoontuneet yhdistyksen aktiivit valitsivat puheenjohtajaksi Timo Härkösen, varapuheenjohtajaksi Veikko Rusasen, sihteeriksi Mika Kilpeläisen ja jäseniksi valittiin Juhani Mantsinen, Aarto Mäkinen, Kalevi Valtanen ja Asko Tolonen.

Perinneyhdistys vaalii Rukajärven veteraanien perintöä ja sen tärkein kohderyhmä on nuoriso.

   PERINNEPÄIVÄT 2019

14.Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen 75 -vuotisjuhlat järjestettiin Ilomantsissa 10.-11.8.2019. 

14.Divisioonan perinneyhdistyksen suurin vuosittainen voiman ponnistus, nuoriso- ja perinnepäivät, järjestetiin tänä vuonna Ilomantsissa. Edellisen kerran tapahtuma oli siellä viisi vuotta sitten. Tänä vuonna juhlat olivat tavanomaista aikaisemmin, koska Ilomantsissa saavutettiin Jatkosodan yksi viimeisimmistä voitoista juuri tänä viikonloppuna 75 vuotta sitten.

Järjestelyistä vastasi yhdistyksemme, Ilomantsin kunnan ja seurakuntien lisäksi mm. 21.prikaatin perinneyhdistys, Ratsumieskilta, Jääkäripataljoona 9:n Kilta, Ilomantsin maanpuolustusjärjestöt, Kainuun prikaati, Pohjois- Karjalan Rajavartiosto ja Rajasotilaskotiyhdistys. Päävastuussa oli järjestelytoimikunta, jota johti kansanedustaja Hannu Hoskonen ja yhdistyksemme edustajana oli paikallisosaston puheenjohtaja Tapio Ikonen. 

Yleisöä oli tänä vuonna odotettua vähemmän. Lieneekö syynä ollut tarjonnan runsaus. Ilomantsissa on järjestetty erilaisia maanpuolustustapahtumia tänä vuonna runsaasti. Esimerkiksi opastettuja tutustumismatkoja Möhkön ja Hattuvaaran suuntiin.

Tapahtuma avattiin koulukeskuksen kentällä komeasti, kun Hornet- monitoimihävittäjä jyrisi Ilomantsin taivaalla tasan klo 12.00. Kainuun prikaati, P-KR esittelivät kalustoaan ja varsinkin erillaiset simulaattorit kiinnostivat ihmisiä. Pääsiväthän halukkaat myös kokeilemaan niitä.

Iltapäivällä oli mahdollisuus osallistua opastetuille sotahistorian matkoille Öykkösenvaaraan ja Hattuvaaraan. Ilomantsin kunta on panostanut kovasti entisöimällä ja pystyttämällä opasteita vanhoihin kohteisiin. Kiinnostus historiaan elää voimakkaana Pohjois- Karjalassa.

Päivän päätteeksi liikuntahallilla järjestettiin Asemiesilta, jonka juonsi Jorma Mikkonen ja sitä tahditti musiikillaan MPK Savo- Karjalan soittokunta. Solisteina esiintyivät liejsalainen Elina Vitri ja ilomantsilainen Marko Tuovinen

Sunnuntai- aamu aloitettiin kunniakäynnillä sankarihaudoille, josta siirryttiin kirkkoihin juhlajumalanpalvelukseen. Luterilainen kirkko on muuten avattu 1796 eli se on säästynyt monien sotien melskeeltä!

Tapahtuma huipentui pääjuhlaan, jota kunnioitti läsnäolollaan myös viisi sotiemme veteraania. Juhlapuheen piti P-KR:n komentaja eversti Vesa Blomqvist ja soitti MPK Savo- Karjalan soittokunta johtajanaan Mika Hirvonen. Muina esiintyjinä Ilomantsin Mieslaulajat ja solisteina Riku- Pekka Kellokoski, kantele, Elina Vitri, laulu ja Marko Tuovinen, laulu. Veteraanin puheenvuoron käytti Reino Kurvinen. Yhdistyksemme palkitsi stipendillä Pogostan alakoulun.

14.Divisioonan perinneyhdistys kiittää kaikkia järjestelyihin osallistuneita. Tilaisuus oli taas osoitus siitä että maanpuolustusta  ja sen eteen tehtävää työtä arvostetaan.

Kiitos kaikille osallistuneille ja hyvää syksyn odotusta.

Tapahtumasta otettuja kuvia voitte katsoa osoitteesta: https://www.facebook.com/14.div.perinneyhdistys/

MUITA TAPAHTUMIA 2020

Perinneyhteistyö - Kainuun Tykistö- ja Heittimistökilta ry

Kainuun Tykistö- ja Heittimistökilta ry on toiminut kenttätykistön, kranaatinheittimistön ja raketinheittimistön valtakunnallisena aselajikiltana vuodesta 2009.

Kilta vaalii Kainuun tykistörykmentille vahvistettuja viime sotien Kainuun ja Rukajärven suunnan 14. Divisioonan kenttätykistön ja kranaatinheittimistön kunniakkaita perinteitä.  Kilta viettää perinnepäivää 17.6. yhdessä Kainuun tykistörykmentin kanssa kunnioittaen näin perinnejoukkojen II/KTR 18 ja KRHK/JR 31 perustamista Nurmeksen Jokikylässä kesäkuussa 1941.

Kilta kuuluu Kainuun prikaatin viralliseen palkitsemisjärjestelmään ja vastaa Kainuun tykistörykmentin varusmiesten ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevien naisten kiltapalkitsemisesta. Tämän ohella kilta palkitsee myös Jääkäriprikaatin kranaatinheitinkomppanian varusmiehiä.

Killan tapahtumista, toiminnasta ja jäsenpalveluista saa tietoa kotisivuilta:

http://www.kaithkilta.fi 

©2022 14.Divisioonan perinneyhdistys ry