YLÄ-SAVON PAIKALLISOSASTO
HALLITUKSEN KOKOONPANO JA YHTEYSTIEDOT 2019
TEHTÄVÄ NIMI KOTIPAIKKA SÄHKÖPOSTI PUHELIN
Puheenjohtaja Seppo Räihä Kiuruvesi sepporaiha@gmail.com 040 591 4611
Jäsen Eero Pulkkinen Iisalmi    
Jäsen Kari Vepsäläinen Sonkajärvi    
Jäsen Risto Räsänen Vieremä    
Jäsen Eero Juntunen Iisalmi    

TOIMINTAA

Ylä-Savon paikallisosastolle uusi puheenjohtaja

Iisalmen paikallisosasto piti kevätkokouksensa 19.2.2019 paikallisen reserviupseerikerhon tiloissa kaupungin keskustassa. Paikalla oli 10 osaston aktiivia sekä vieraina perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Tero Kinnarinen ja sihteeri Timo Karppinen

Paikallisosasto valitsi uudeksi puheenjohtajakseen rehtori Seppo Räihän Kiuruvedeltä. Hän on pitkän linjan maanpuolustusaktiivi ja -vaikuttaja, joka on toiminut perinneyhdistyksessämme sen perustamisesta alkaen. Hallituksen jäseninä jatkavat Eero Pulkkinen, Kari Vepsäläinen, Risto Räsänen ja Eero Juntunen.

Ylä- Savon paikallisosasto aikoo tehostaa jäsenhankintaansa. He välittävät veteraanien perintöä paikallelle nuorisolle. Kesällä on vuorossa tutustuminen Mikkeliin perustettavaan Sodan- ja rauhankeskus MUISTIIN sekä elokuussa Ilomantsissa pidettävään Torjuntavoiton 75- vuotisjuhliin.

 

Iisalmen paikallisosasto muutti nimeään

Iisalmen paikallisosasto piti vuosikokouksensa 6.3. Paikalla oli 17 jäsentä. Kokouksessa päätettiin muuttaa paikallis-osaston nimeksi Ylä-Savon paikallisosasto. Hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Risto Räsänen Vieremältä. Hän tuli veteraani Veikko Penttisen tilalle, joka muutti Lievestuoreelle. Risto on innokas perinnetyöntekijä ja hänellä on "varastossaan" paljon veteraanien kertomuksia Rukajärveltä. 

Ennen kokouksen alkua vuosikokousväki piti hiljaisen hetken poisnukkuneiden kunniakansalaistensa muistoksi.

Perinnetyötä

Veteraanit ja lukiolaiset ovat useana vuonna lehtori Pekka Ritolan johdolla olleet retkellä Raatteen tiellä. Pekka on pitänyt lukiolaisille kurssin, jonka kautta nuoret ovat osallistuneet avustajina ja oppaina moneen veteraanitapahtumaan Iisalmessa. Oppilaat ovat haastatelleet veteraaneja ja tallentaneet kertomukset.

Veteraaneja ja jäseniä on osallistunut Rukajärven sotahistoriamatkoille useana vuonna. Vuonna 2014 Iisalmen Reserviläisten järjestämälle matkalle, jossa patikoitiin kiertäen koko Peukaloniemi sekä käytiin Pallossa ja kenttävartio Askossa, osallistui nuorempia jäseniä.

Iisalmessa on järjestetty veteraaniretki kesäisin Iisalmen Reserviupseerikerhon majalle Vuottojärvelle ja veteraanien rauhankävely syyskuussa (ei 2016). Muutaman kerran kävely on toteutettu myös Kiuruvedellä. Aiempina vuosina on järjestetty veteraaniurheilupäivä Kankaan liikuntapuistossa.

Jäseniä on osallistunut Rukajärven historiayhdistyksen ja Rukajärvikeskuksen sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen tapahtumiin.

 

TAPAHTUMIA

LUUTNANTTI SEPPO HÄNNINEN HAUDATTIIN SOTILAALLISIN MENOIN

Sukevalainen Kpääll/9/JR 10 luutnantti Seppo Elias Hänninen kaatui Rukajärven suunnalla Ontrosenvaarassa sen suunnan viimeisessä taistelussa elokuussa 1944 pysäyttäessään yksikkönsä kanssa saartamaan pyrkivää vihollista. Hänen maalliset jäännöksensä jäivät taistelukentälle kunnes ne löydettiin pari vuotta sitten suomalaisten ja venäläisten yhteisvoimin. Hänet siunattiin Sukevan kirkossa ja haudattiin sotilaallisin menoin Sukevan sankarihautausmaahan. Hänen vieressään lepää hänen vuotta vanhempi veljensä, joka kaatui Rukajärven suunnalla sodan ensimmäisessä taistalussa.

Puolustusvoimien seppeleen laski yhdistyksemme puheenjohtaja, prikaatikenraali Tuomo Repo ja yhdistyksemme kukkalaitteen varapuheenjohtaja Tero Kinnarinen ja sihteeri Timo Karppinen.

Valokuvia hautajaisista näet seuraavasta linkistä:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=595503757480784&id=489863154711512

 

 

RUKAJÄRVEN VETERAANI KALLE SUTINEN NUKKUI POIS

Muistokirjoitus: /datafiles/userfiles/File/Sotaveteraani Kalle Sutinen.pdf

 

 

NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT 4.9.2016

Päivien teema oli "Veteraaniperintö velvoittaa".                                                          

Perinnepäivän ohjelmaan kuuluivat seppeleenlasku Veteraanien muistokivelle, Ekumeeninen Jumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkossa ja pääjuhla Iisalmen kulttuurikeskuksen Säisä-Salissa.

Juhlapuheen pitänyt kansanedustaja Sari Essayah totesi veteraanien perinnön siirtämisen kaikkien yhteiseksi asiaksi. "Veteraanisukupolvi opetti meille tärkeän asian ”Kaveria ei jätetä”. Hyvä yhteiskunta rakentuu arvoista ja ihmisten välisestä luottamuksesta sekä välittämisestä."

Perinnepäivän huomionosoituksia Iisalmessa

Lisää valokuvia päivän eri tapahtumista on alasivun galleriassa: - Kuvia Iisalmesta

Juhlapäivästä on myös lehtijuttu: /datafiles/userfiles/File/Iisalmen Sanomat 5.9.2016.pdf

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NUORISO- JA PERINNEVIIKONLOPPU 3.- 5.9.2010   

14.Divisioonan perinneyhdistys järjesti Nuoriso- ja perinneviikonlopun Iisalmessa 3.-5.9.2010. Järjestelyjen päävastuun kantoi Iisalmen alaosasto tomeran puheenjohtajansa Juha Huttusen johdolla. Päiville osallistui yhteensä toista sataa Rukajärven suunnan veteraania ja runsaasti oppilaita paikallisista oppilaitoksista sekä kaupunkilaisia.

Vieraat saapuvat - nuoret valmiina opastamaan ja auttamaan

Sotiemme veteraaneja ja maanpuolustusväkeä yhteiskuljetuksella juhlassa

Kutsuvieraita ja juhlayleisöä

Kutsuvieraita ja juhlayleisöä

14.Divisioonan perinneyhdistys vaalii Rukajärven veteraanien perinteitä ja siirtää niitä nuoremmalle sukupolvelle. Vuosittaiset eri sukupolvet toisiinsa liittävät nuoriso- ja perinnepäivät ovat toimintavuotemme näkyvin muoto ja samalla vuoden huipennus. Tapahtumia järjestetään divisioonan perustamispaikkakunnilla Iisalmessa, Ilomantsissa, Lieksassa, Kuhmossa ja Kajaanissa vuorovuosin. Perinneyhdistys järjestää myös sotahistorian matkan taistelu-tantereille vuosittain kesäkuussa.

Perjantaina 3.9. Iisalmen nuoriso kohtasi veteraanit kulttuuritalossa, jossa veteraanipaneelissa nuoret kyselivät innokkaasti heidän kokemuksistaan. Vastaukset saattoivat olla yllättäviäkin. Nuorten mielestä sodan vaarallisin tilanne voisi olla massiivisen tykistökeskityksen kohteeksi joutuminen tai täpärästi pelastuminen vaikkapa tuliylläkössä. Vastauksena saattoi kuitenkin olla, että jouduin kenttäoloissa umpilisäkkeen poistoon! Ilomantsilaisen veteraaniopettaja Matti Kallion mielenkiintoisen esitelmän jälkeen yleisö siirtyi paikalliseen elokuvateatteriin katsomaan ”Lupaus”- elokuvaa.

Lauantai 4.9. aloitettiin juhlavalla lipunnostolla ja samalla palkittiin paikallisten koulujen kirjoituskilpailujen voittajat. Siitä yleisö kiirehtikin torille, minne Kainuun Prikaatin varusmiehet olivat laittaneen esille nykyaikaista sotakalustoa. Uudet aseet kiinnostivat nuorempaa polvea, mutta saatiinpa kuulla veteraanien suusta värikkäitäkin kertomuksia tykkiryhmän asemaanajosta Klyyssinvaarassa aina panssarivaunun tuhoamiseen saakka. Näyttelyn kruunasi Kainuun Sotilas-soittokunnan reippaat sävelet.

Eversti Martti Kukkonen, joka palveli Pohjois - Karjalan rajavartioston komentajana 14.D:n komentajan, kenraalimajuri Erkki Raappanan tapaan, piti mielenkiintoisen esitelmän Raappanasta sotilasjohtajana. Hän oli haastatellut päähenkilön omaisia ja tutkinut laajasti asiakirjoja ja näistä luonut hyvin elävän ja kansantajuisen kuvan senaikaisesta johtamiskulttuurista yhdistettynä kenraalin persoonaan. Esitelmään oli myös onnistuneesti saatu esille ajan henki ja olosuhteet.

Perinneyhdistyksellä on hallussaan laadukas valokuvakokoelma asemasotavaiheelta Rukajärven seudulta. Kuvat on suurennettu ja ne ovat laadultaan hyviä. Sieltä moni veteraani löysi vielä tuttuja paikkoja, tapahtumia ja ihmisiäkin. Ehkä mieleenpainuvinta oli, kun veteraani Urho Korhonen Pieksämäeltä näytti kuvaa juuri vallatusta Rukajärvestä ja sen riemukaaresta. Riemukaaren huipulla liehui Suomen lippu pienessä salossa. Urho kertoi henkilökohtaisesti vieneensä sen sinne paria ohutta seivästä pitkin kiiveten. Samaan ihmettelijöiden joukkoon sattui tulemaan myös Samppa Kemppaisen poika Matti. Samppahan vei Suomen lippunarun muutamaa päivää myöhemmin tankoon vieressä olevalla kentällä ennen valtausparaatia syyskuussa 1941. Aikamoinen sattuma!

Vuoden 2010 Nuoriso- ja perinnepäivät huipentuivat sunnuntaina 5.9. pidettyyn pääjuhlaan, jossa pääpuheen piti 14.Divisioonan hallituksen jäsen eversti Martti Kukkonen.

14.Divisioonan perinneyhdistyksen perinnelippu vastaanotetaan juhlatilaisuuteen

Avaussanat, varapj, eversti Jukka Valkeajärvi                          Juhlapuhe, eversti Martti Kukkonen  

 

 

 

 

 

 

 

 

Pääjuhlan ehkä vaikuttavin osio nähtiin alussa, jossa nuoret varusmiehet noutivat seppeleet perustamisalueiden sankarihaudoille vietäväksi. Kun kantajat poistuivat Narvan marssin tahdissa salista ja kun sen päälle laulettiin Veteraanin iltahuuto -sävellys, tunteiden ja kyynelten pidättäminen sisällään vaatii tarmoa.

Seppelpartioiden asettaminen kunniatehtävään                               Seppelpartiot, Narvan marssi  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kainuun sotilassoittokunta ja Iisalmen mieskuoro

Huomionosoituksia

Mieli saatiin taas virkeäksi, kun lavalle liihottelivat Iisalmen naisvoimistelijoiden kaikkein pienimmät perhosasuissaan. Heitä katsoessaan oli hyvä luoda katse kauas tulevaisuuteen.

Tilaisuus oli veteraaniperinteen siirtämistä nuoremmalle sukupolvelle parhaimmillaan. Ensi vuonna, syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät pidetään Lieksassa.

Iisalmen paikallisosaston pj Juha Huttunen luovutti perinneviestin Lieksaan pj Juhani Ryynäselle

Perinneyhdistyksen uranuurtajia - "Tien suunnassa eteenpäin!"

Lehtijuttu perinneviikonlopusta: /datafiles/userfiles/File/Iisalmen Sanomat 5.9.2010.pdf

©2021 14.Divisioonan perinneyhdistys ry