ILOMANTSIN PAIKALLISOSASTO
HALLITUKSEN KOKOONPANO JA YHTEYSTIEDOT 2019
TEHTÄVÄ NIMI KOTIPAIKKA SÄHKÖPOSTI PUHELIN
Puheenjohtaja Tapio Ikonen Ilomantsi immo.ikonen@gmail.com  
Varapuheenjohtaja Otso Nygren Ilomantsi    
Sihteeri Jorma Ikonen Ilomantsi jormaikonen7@gmail.com 045 234 2689
Jäsen Vilho Huuskonen Ilomantsi    
Jäsen Matti Kallio Ilomantsi    
Jäsen Heikki Kotajärvi Ilomantsi    
Jäsen Seppo Kärnä Ilomantsi    
Jäsen Viljo Lehikoinen Ilomantsi    
Jäsen Rauno Suhonen Ilomantsi    

TOIMINTAA

Ilomantsin paikallisosasto on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Ilomantsin taisteluiden muistojuhliin on viime vuosina (2009 ja 2014) yhdistetty 14. Divisioonan perinneyhdistyksen vuotuiset nuoriso- ja perinnepäivät. Paikallisosasto kantoi erittäin suuren vastuun vuoden 2009 juhlien järjestelyistä ja oli vahvasti mukana myös vuoden 2014 juhlissa. Puheenjohtajat Arto Juntunen, Martti Kukkonen ja sihteeri Jorma Ikonen ovat jo asemansa vuoksi joutuneet kantamaan suuren vastuun juhlien onnistumisesta.

Juhlien välivuosina on vedetty henkeä ja toiminta on ollut rauhallisempaa. Keväällä tai alkukesästä on pidetty vuosikokous, ja loppukesästä on järjestetty yhteinen retki maanpuolustusaiheeseen liittyvien esitelmien oheen. Vuonna 2015 tutustuttiin sotakamreeri Rauno Suhosen johdolla Joensuun bunkkerimuseoon sekä viime sotien Joensuun seudun sotilasilmailun eri paikkoihin kaupungin alueella ja Onttolassa. Tänä syksynä oltiin rajakenraali Raappanan majalla arvioimassa majan ympäristön kuntoa ja sen jälkeen Petkeljärvellä, jossa sotahistorioitsija Esko Savolainen kertoi talvisodasta Ilomantsin ja Tuupovaaran alueella.

Paikallisosaston jäsenet esittelevät useissa eri tilaisuuksissa Ilomantsin taisteluja. Paikallisosastolla ja Ilomantsin maanpuolustusjärjestöillä on Raappanan majalla kesäisin juhannuksesta viisi viikkoa vuorotellen päivittäin miehitys kertomassa majasta ja Ilomantsin taisteluista. Paikallisosaston jäsenet toimivat myös erilaisten teosten ja artikkelien kirjoittajina. Yhteistyö Ilomantsin kunnan kanssa on tiivistä.

 

TAPAHTUMIA

14.Divisioonan perinneyhdistyksen kesän 2019 suurtapahtuma Ilomantsissa

14.Divisoonan perinneyhdistys vaalii Rukajärven suunnan taistelijoiden perinteitä ja siirtää sitä eri tavoin nuoremmalle sukupolvelle yhdessä alueen koulujen kanssa. Tärkeimpänä kohderyhmänä on nuoriso.

Vuoden 2019 tärkein tapahtuma on Ilomantsissa 10.- 11.8 järjestettävät 14.Divisioonan perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75- vuotisjuhlat. Yhdistys järjestää ne yhteistyössä Ilomantsin kunnan, maanpuolustusjärjestöjen ja torjuntataisteluun osallistuneiden joukko-osastojen perinneyhdistysten kanssa.

14.Divisioonan perinneyhdistys kokoontui 24. huhtikuuta vuosikokoukseensa Kajaanin Linnantauksessa sijaitsevaan Impilinnaan.

Yhdistys puheenjohtajana jatkaa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Tuomo Repo. Varapuheenjohtajaksi valittiin Tero Kinnarinen Kajaanista, sihteeriksi Timo Karppinen Kajaanista. Lisäksi hallitukseen kuuluvat Tuulikki Bjurström Tampereelta, Seppo Räihä Kiuruvedeltä (uusi), Martti Huusko Kuhmosta, Heikki Visti ja Tomi Juopperi Kajaanista, Tapio Ikonen Ilomantsista, Matti Komulainen Lieksasta, Timo Härkönen Sotkamosta (uusi). Rahastonhoitajaksi valittiin Juhani Ryynänen Lieksasta.

Perinneyhdistys on organisoitunut alueellisiksi paikallisosastoiksi. Paikallisosastot toimivat Ylä-Savossa (Iisalmi), Kajaanissa, Kuhmossa, Lieksassa ja Ilomantsissa. Sotkamoon paikallisosasto on perusteilla.

Tässä kuvalinkki kokouksesta: https://huzza.kuvat.fi/i/z6xXnmkgEUyMuCJKN2spDGRQ3w7daFb9

Ilomantsin maanpuolustustyön voimakaksikko!!

Juhlan musiikista vastasivat mm. Savo- Karjalan maanpuolustussoittokunta ja Ilomantsin mieslaulajat.

"SODASTA SELVITTIIN - KIITOS VETERAANEILLE" -juhla järjestettiin Ilomantsin Öykkösenvaarassa 5.9.2017. Ilomantsin paikallisosasto osallistui tilaisuuden järjestelyihin.

 

SOTAHISTORIAN ESITYS: "VÄNRIKKI OSMO RASILON JATKOSOTA RUKAJÄRVEN SUUNNALLA -kuvin, kertomuksin ja kartoin"/ Antti Rasilo & Simo Salminen

Ilomantsin Sotahistoriallinen Työryhmä järjesti tapahtuman Kino Mantsissa 17.6.2017. Esitys perustui korpikenraali Raappanan joukoissa taistelleen Osmo Rasilon autenttisiin sota-ajan päiväkirjoihin, valokuviin ja karttoihin sekä Antti Rasilon, Simo Salmisen ja Heikki Murtomaan kesällä 2016 tekemään retkeen Osmo Rasilon taistelupaikoille Rukajärven suunnalla.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilomantsin paikallisosasto oli järjestämässä Jatkosodan päättymisen 70 -vuotismuistojuhlaa ja 14.D perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäiviä elokuussa 2014. Tilaisuuden pääjuhlasta on valokuvia alasivulla: - Kuvia Ilomantsista

Juhlayleisöä salin täydeltä pääjuhlassa 10.8.2014

©2021 14.Divisioonan perinneyhdistys ry