KUHMON PAIKALLISOSASTO
HALLITUKSEN YHTEYSTIEDOT 2019
TEHTÄVÄ NIMI KOTIPAIKKA SÄHKÖPOSTI PUHELIN
Puheenjohtaja Martti Huusko Kuhmo    
Varapuheenjohtaja        
Sihteeri        

TOIMINTAA 

Kiitos Martti ja Martin tiimi

Kuhmossa järjestettiin 30.8- 2.9 14. Divisioonan Nuoriso- ja perinnepäivät. Tämä oli jo 12. kerta. Järjestelyt ja ohjelmat olivat aivan loistavia. Tärkein kohderyhmämme nuoriso tuli hienosti otetuksi huomioon. Täysi kymppi Martti Huuskolle ja hänen tiimilleen!!

Perjantain aloitti juhlallinen lipunnosto ja aamunavaus uuden Tuupalan puukoulun pihalla. Paikalla oli 750 opettajaa ja oppilasta. Sen jälkeen juhlasalissa pidettiin nuorisotapahtuma, jossa nuoret esittivät ohjelmaa ja yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Repo jakoi kirjoituskilpailun ja sukkulaviestien palkinnon oppilaille.

Toritapahtumassa oli esillä puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen materiaalia ja tietenkin hernerokkaa, munkkeja ja kahvia. Torilla oli runsaasti (1300 henkeä) maanpuolustuksesta kiinnostunutta väkeä.

Lauantaina kuulimme luennon Talvi- ja Jatkosodan veteraani Osmo Rasilon sotatiestä. Hän oli dokumentoinut kokemuksensa hyvin tarkkaan ja tästä autenttisesta aineistosta hänen poikansa Antti Rasilo oli rakentanut erinomaisen esityksen. Esityksen jälkeen vaihdoimme salia, jossa meitä jo odotti Savo- Karjalan maanpuolustussoittokunta. He esittivät meille täyden tunnin vanhoja sodan aikaisia kappaleita. Anttia oli kuuntelemassa 80 kiinnostunutta ja konsertissa oli 400 henkeä.

Sunnuntaiaamuna 400 kuhmolaista kokoontui kuuntelemaan perinteistä Jumalanpalvelusta Kuhmon kirkkoon, jossa kenttärovasti Vesa Aurénin väkevä saarna ja nuorten Elisa Oinas- Panuman ja Kalle Kuhan tekstinluvut  eivät jättäneet ketään kylmäksi.

Pääjuhlassa Tuupalan uuden puukoulun juhlasali oli täynnä (380 henk). Juhlapuheen piti Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko ja nuoren puheenvuoron nuorisovaltuutettu Justiina Väisänen. Musiikkia esittivät Kuhmon ja Sotkamon mieslaulajat solistinaan tangokuningas Pekka Mikkola, Lapin sotilassoittokunnan seitsikko, Kuhmon musiikkiopiston huiluduo Sofia Turunen ja Johanna Huotari sekä harmonikkaduo Jarno ja Toni Huotari.

Yhdistys palkitsi standaarilla juhlapuhujan lisäksi edellisen puheenjohtaja prkenr Jukka Sonnisen, pitkäaikaisen varapuheenjohtajamme ev Martti Kukkosen sekä kaikkien kuhmolaisten tunteman maanpuolustusvaikuttaja puheenjohtaja Heikki Pitäjämäen. Heikki muuten kutsuttiin yhdistyksemme kunniajäseneksi viime talvena vuosikokouksessamme. Raappanan päällikkö- ja jääkäripuukolla palkittiin yliluutnantti Matti Halonen, puheenjohtaja Jussi Pulkkinen, kapteeni Jouko Kinnunen, opettaja Heikki Hyvänen, kirkkoherra Timo Suutari sekä rehtori Seppo Vilèn. Puisen käsin kaiverretun Rukajärvi- tunnuksen saivat erityisopettaja Maija Inget, rehtori Anja Karhunen, tapahtumatuottaja Hilkka Komulainen, puheenjohtaja Jaana Mattila, rouva Irma Merentie sekä rehtori Eila Vilèn.

Lopuksi vaihdettiin vetovastuuta. Martti Huusko luovutti viestikapulan Ilomantsilaisille. Sen otti vastaan kansanedustaja Hannu Hoskonen. Hän kertoi, että vuoden 2019 Nuoriso- ja perinnepäivien valmistelut on aloitettu ja että tapahtuman ajankohta on elokuun toinen viikonloppu. Samalla juhlitaan myös Jatkosodan viimeistä suurta torjuntavoittoa, jossa kenraalimajuri Raappanan joukot löivät ja tuhosivat kaksi Puna-armeija divisioonaa Ilomantsin korvessa.

Tapahtumissa yleisömäärää seurattiin hyvin tarkkaan. Järjestäjät laskivat, että kaikissa tapahtumissa oli väkeä viikonlopun aikana yhteensä 5930 henkeä!

Kuvia tapahtumasta voit katsoa linkistä:

https://huzza.kuvat.fi/i/sq7N5ZRfgAeFPHV3YQanjk82BuwKWdb9

Kiitos vielä kerran kaikille järjestäjille, esiintyjille ja osanottajille. Hyvää alkavaa syksyä

 

--- NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT KUHMOSSA 31.8. 2.9.2018

Tapahtuman ohjelma löytyy linkistä: /datafiles/userfiles/File/14.D juhlaohjelma.pdf

TERVETULOA MUKAAN---

 

VÄISTYNEESTÄ PAIKALLISOSASTON PUHEENJOHTAJASTA HEIKKI PITÄJÄMÄESTÄ YHDISTYKSEMME PERINNEKUNNIAJÄSEN

Vuosikokouksessaan yhdistyksemme vuosikokous kutsui Heikin perinnekunniajäsenekseen. Nomitys on ensimmäinen laatuaan. Aikaisemmin on kutsuttu vain kenrltn Erkki Setälä kunniapuheenjohtajaksi.

Hallitus perustelu kutsumista seuraavasti:

"14.Divisioonan perinneyhdistyksen hallitus on 16.3.2018 Kajaanissa pidetyssä kokouksessaan päättänyt esittää vuosikokoukselle Kuhmon paikallisosaston puheenjohtajaa Heikki Pitäjämäkeä kutsuttavaksi yhdistyksen perinnekunniajäseneksi.

Sääntöjen mukaan perinnekunniajäseneksi Perinneyhdistys voi esittää kutsuttavaksi henkilön, joka erityisen ansiokkaasti on toiminut 14. Divisioonan ja Rukajärven suunnan veteraani- ja lottaperinteiden tunnetuksi tekemisessä ja vaalimisessa tai muutoin Perinneyhdistyksen päämäärien hyväksi.

Heikki Pitäjämäki on 14.Divisioonan perinneyhdistyksen perustajajäsen ja siitä saakka toiminut yhdistyksen hallituksessa. Hän on lisäksi toiminut vuosikymmeniä Kuhmon reserviläisten puheenjohtajana ja sen aktiivisena toimijana. Hänen johdollaan Jyrkänkoskelle on rakennettu puolustuskeskus, johon on otettu esimerkkiä Rukajärven suunnan kenttävartioista. Keskuksessa on järjestetty vuosittain esittelyjä ja näyttelyjä ja näin tehty tunnetuksi nuoremmille sukupolville Rukajärven veteraaniperinnettä.

Yhdistyksemme paikallisosaston puheenjohtajana Heikki Pitäjämäki on omalla esimerkillään kannustanut nuorempia toimijoita veteraanityöhön. Hänen johtamansa Kuhmon reserviläiset on palkittu useasti vuoden reserviläisyhdistyksenä Suomessa.

14.Divisioonan perinneyhdistyksen hallitus on 16.3.2018 Kajaanissa pidetyssä kokouksessaan päättänyt esittää vuosikokoukselle Kuhmon paikallisosaston puheenjohtajaa Heikki Pitäjämäkeä kutsuttavaksi yhdistyksen perinnekunniajäseneksi.

Sääntöjen mukaan perinnekunniajäseneksi Perinneyhdistys voi esittää kutsuttavaksi henkilön, joka erityisen ansiokkaasti on toiminut 14. Divisioonan ja Rukajärven suunnan veteraani- ja lottaperinteiden tunnetuksi tekemisessä ja vaalimisessa tai muutoin Perinneyhdistyksen päämäärien hyväksi.

Heikki Pitäjämäki on 14.Divisioonan perinneyhdistyksen perustajajäsen ja siitä saakka toiminut yhdistyksen hallituksessa. Hän on lisäksi toiminut vuosikymmeniä Kuhmon reserviläisten puheenjohtajana ja sen aktiivisena toimijana. Hänen johdollaan Jyrkänkoskelle on rakennettu puolustuskeskus, johon on otettu esimerkkiä Rukajärven suunnan kenttävartioista. Keskuksessa on järjestetty vuosittain esittelyjä ja näyttelyjä ja näin tehty tunnetuksi nuoremmille sukupolville Rukajärven veteraaniperinnettä.

Yhdistyksemme paikallisosaston puheenjohtajana Heikki Pitäjämäki on omalla esimerkillään kannustanut nuorempia toimijoita veteraanityöhön. Hänen johtamansa Kuhmon reserviläiset on palkittu useasti vuoden reserviläisyhdistyksenä Suomessa".

JYRKÄNKOSKI

Kuhmon paikallisosasto on jatkanut talvi- ja jatkosodan perinteiden vaalimista Jyrkänkosken ulkoilmamuseossa jo 26 peräkkäisenä kesänä. Tukikohdassa vierailee kesäisin yli 3000 henkilöä.

 Heikki Pitäjämäki esittelee tukikohtaa ja johtaa KAITH -killan jäsenten talkoita Jyrkänkoskella    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maaliskuun 13. päivänä pidetään Talvisodan päättymisen muistotilaisuus. Tilaisuudessa asetetaan muistomerkille kunniavartio ja lasketaan seppele sankarivainajiemme muistolle. Samana päivänä ilmestyy myös Viestikapula -lehti, joka jaetaan talkoovoimin.

Vuosittain järjestetään myös talvisotakierroksia. Jyrkänkosken tukikohtaa ylläpidetään  ja kehitetään resurssien puitteissa yhteistyössä Kainuun Tykistörykmentin kanssa.

TAPAHTUMIA

Kuhmossa järjestettiin perinnepäiviin liittyen Kainuun Prikaatin kalustonäyttely  8.9.2012. Näyttelystä on muutamia valokuvia alasivulla: - Kuvia Kuhmosta

Everstiluutnantti evp Pertti Koivisto ja veteraanien edustajat Jaakko Huotari ja Aarne Pulkkinen laskivat Iisalmen perinnepäiviltä seppelpartion toimittaman seppeleen Sankariristille 4.9.2016. Mukana myös Kuhmon sotaveteraanien puheenjohtaja Matti Halonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perinneyhdistyksen vuosikokous Kuhmossa 13.4.2012

©2021 14.Divisioonan perinneyhdistys ry