AJANKOHTAISTA PERINNEYHDISTYKSESSÄ

KOTIMUSEOVIERAILU RAUTAVAARALLE

Vierailin kauniina elokuisena päivänä Rautavaaralla Jukka Lappalaisen ja hänen vaimonsa Maijan kotona. Jukka on vanha tuttuni yhdistyksemme eri tapahtumista. Ilomantsissa Nuoriso- ja perinnepäivillä hän muistutti minua, että milloin tulet käymään ja samalla tutustumaan hänen henkilökohtaiseen museoonsa.

Jukka on tehnyt työuransa Hankkijan palveluksessa Ylä- Savossa ja Kainuussa. Hän on myynyt raskasta kalustoa ja tuntee myös Kainuun hyvin. Kotoisin hän on Ylä- Savosta Rautavaaralta ja viettää nyt aktiivisia eläkepäiviään ja harrastaa mm. museotoimintaa. Hän on kerännyt vanhaa perinnemateriaalia jo vuosikymmenien ajan.

Toiminta alkoi siitä, kun hänen syntymäkotinsa kävi tarpeettomaksi asuinkäyttöön heidän muutettuaan uuteen taloon samaan pihapiiriin. Vanhassa pirtissä oli -40 ja -50 lukujen taitteessa toiminut kylän koulu ja siitä Jukka sai idean kerätä samaan tilaan vanhaa opetusmateriaalia ja sen aikaisia julkaisuja. Siitä toiminta laajeni. Seuraava näyttelytila oli navetan vintti, joka sekin pian täyttyi erilaisista maalla käytetyistä tarve- ja työkaluista. Navetan alakerran remontoituaan oli sen vuoro. Siellä on esimerkiksi tarinaa ja malleja vanhoista pyyntimenetelmistä ja -ansoista sekä laajahko sotahistorian osasto. Sotahistoria ei rajoitu pelkästään Jatkosodan Rukajärven suunnan taisteluihin vaan Talvisota ja myös heimosodat ovat hyvin edustettuina. Kaiken kaikkiaan olin hyvin yllättynyt esineiden määrästä. Kysyessäni Jukalta, mistä ihmeestä hän on saanut näin paljon materiaalia, hän vastasi, että ihmiset ensinnäkin lahjoittavat paljon, kun tietävät museon olemassaolosta. Ihmiset haluavat varastoistaan löytyvien esineiden säilyvän mutta heillä itsellään ei ole siihen tilaa. Jukka kertoi myös, että silmä harjaantuu siihen, missä tai mistä vanhoja esineitä voi löytää. Jonkin verran hän myös ostaa materiaalia.

Nautin suunnattomasti vierailustani Lappalaisten luona. Kiitos Teille ja hyvää alkavaa syksyä.

Timo Karppinen

Yhdistyksen sihteeri

Kuvassa Jukka Lappalainen kotimuseon osassa, joka esittelee kertomuksia sodista ja siellä käytettyjä esineitä.

14.Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen 75 -vuotisjuhlat järjestettiin Ilomantsissa 10.-11.8.2019. 

14.Divisioonan perinneyhdistyksen suurin vuosittainen voiman ponnistus, nuoriso- ja perinnepäivät, järjestetiin tänä vuonna Ilomantsissa. Edellisen kerran tapahtuma oli siellä viisi vuotta sitten. Tänä vuonna juhlat olivat tavanomaista aikaisemmin, koska Ilomantsissa saavutettiin Jatkosodan yksi viimeisimmistä voitoista juuri tänä viikonloppuna 75 vuotta sitten.

Järjestelyistä vastasi yhdistyksemme, Ilomantsin kunnan ja seurakuntien lisäksi mm. 21.prikaatin perinneyhdistys, Ratsumieskilta, Jääkäripataljoona 9:n Kilta, Ilomantsin maanpuolustusjärjestöt, Kainuun prikaati, Pohjois- Karjalan Rajavartiosto ja Rajasotilaskotiyhdistys. Päävastuussa oli järjestelytoimikunta, jota johti kansanedustaja Hannu Hoskonen ja yhdistyksemme edustajana oli paikallisosaston puheenjohtaja Tapio Ikonen. 

Yleisöä oli tänä vuonna odotettua vähemmän. Lieneekö syynä ollut tarjonnan runsaus. Ilomantsissa on järjestetty erilaisia maanpuolustustapahtumia tänä vuonna runsaasti. Esimerkiksi opastettuja tutustumismatkoja Möhkön ja Hattuvaaran suuntiin.

Tapahtuma avattiin koulukeskuksen kentällä komeasti, kun Hornet- monitoimihävittäjä jyrisi Ilomantsin taivaalla tasan klo 12.00. Kainuun prikaati, P-KR esittelivät kalustoaan ja varsinkin erillaiset simulaattorit kiinnostivat ihmisiä. Pääsiväthän halukkaat myös kokeilemaan niitä.

Iltapäivällä oli mahdollisuus osallistua opastetuille sotahistorian matkoille Öykkösenvaaraan ja Hattuvaaraan. Ilomantsin kunta on panostanut kovasti entisöimällä ja pystyttämällä opasteita vanhoihin kohteisiin. Kiinnostus historiaan elää voimakkaana Pohjois- Karjalassa.

Päivän päätteeksi liikuntahallilla järjestettiin Asemiesilta, jonka juonsi Jorma Mikkonen ja sitä tahditti musiikillaan MPK Savo- Karjalan soittokunta. Solisteina esiintyivät liejsalainen Elina Vitri ja ilomantsilainen Marko Tuovinen

Sunnuntai- aamu aloitettiin kunniakäynnillä sankarihaudoille, josta siirryttiin kirkkoihin juhlajumalanpalvelukseen. Luterilainen kirkko on muuten avattu 1796 eli se on säästynyt monien sotien melskeeltä!

Tapahtuma huipentui pääjuhlaan, jota kunnioitti läsnäolollaan myös viisi sotiemme veteraania. Juhlapuheen piti P-KR:n komentaja eversti Vesa Blomqvist ja soitti MPK Savo- Karjalan soittokunta johtajanaan Mika Hirvonen. Muina esiintyjinä Ilomantsin Mieslaulajat ja solisteina Riku- Pekka Kellokoski, kantele, Elina Vitri, laulu ja Marko Tuovinen, laulu. Veteraanin puheenvuoron käytti Reino Kurvinen. Yhdistyksemme palkitsi stipendillä Pogostan alakoulun.

14.Divisioonan perinneyhdistys kiittää kaikkia järjestelyihin osallistuneita. Tilaisuus oli taas osoitus siitä että maanpuolustusta  ja sen eteen tehtävää työtä arvostetaan.

Kiitos kaikille osallistuneille ja hyvää syksyn odotusta.

Tapahtumasta otettuja kuvia voitte katsoa osoitteesta: https://www.facebook.com/14.div.perinneyhdistys/


Tunnustusta hyvästä palveluksesta

Jälleen kerran 14.D Perinneyhdistyksellä oli hieno  tilaisuus arvostaa ja kunnioittaa rajakenraali Erkki Raappanan elämäntyötä ja saavutuksia rajajoukkojen kouluttajana ja itsenäisyyden puolustajana .

Onttolan Rajajääkärikomppnian kesäkuun kotiuttamisjuhlassa yhdistys palkitsi vänrikki Henri Juhani Riissasen erinomaisesta asevelvollisuuden suorittamisesta. Yhdistyksen standaarin ja kunniakirjan luovuttivat Juhani Ryynänen ja Juho Pehkonen Lieksan paikallisosastosta.

” Raappanan toiveen mukaiseti saatte lähteä rauhan vallitessa  etsimään tulevaisuuttanne palveluksen antaman yhteistyön kokemuksen ja päättäväisyyden siivittäminä”, totesi Ryynänen puheessaan nuorille.

  


Ylä-Savon paikallisosastolle uusi puheenjohtaja

Lue Paikallisosastot: Ylä-Savo.

 

MUITA TAPAHTUMIA 2019

Kainuun Tykistö- ja Heittimistökilta ry

Kainuun Tykistö- ja Heittimistökilta ry on toiminut kenttätykistön, kranaatinheittimistön ja raketinheittimistön valtakunnallisena aselajikiltana vuodesta 2009.

Kilta vaalii Kainuun tykistörykmentille vahvistettuja viime sotien Kainuun ja Rukajärven suunnan 14. Divisioonan kenttätykistön ja kranaatinheittimistön kunniakkaita perinteitä.  Kilta viettää perinnepäivää 17.6. yhdessä Kainuun tykistörykmentin kanssa kunnioittaen näin perinnejoukkojen II/KTR 18 ja KRHK/JR 31 perustamista Nurmeksen Jokikylässä kesäkuussa 1941.

Kilta kuuluu Kainuun prikaatin viralliseen palkitsemisjärjestelmään ja vastaa Kainuun tykistörykmentin varusmiesten ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevien naisten kiltapalkitsemisesta. Tämän ohella kilta palkitsee myös Jääkäriprikaatin kranaatinheitinkomppanian varusmiehiä.

Killan tapahtumista, toiminnasta ja jäsenpalveluista saa tietoa kotisivuilta:

http://www.kaithkilta.fi