14.DIVISIOONAN PERINNEYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS

Yhdistys piti vuosikokouksensa 22.4.2024 Helsingissä Päävartion tiloissa. Korttelin rakennukset ovat suurimmilta osin vuodelta 1843. Korttelissa sijaitsee vartiorakennuksen lisäksi Presidentinlinnan talousrakennus, joka sisältää toimistoja, huoltotiloja, autotalleja ja asuntoja.

Helsingin päävartio sijaitsi 1820–1840-luvuilla Tuomiokirkon kivijalassa. Kun Heidenstrauchin talo kunnostettiin Keisarilliseksi palatsiksi (ja myöhemmäksi Presidentinlinnaksi) vuonna 1843, myös päävartio päätettiin siirtää sen yhteyteen. Historiallisesti päävartio on ollut koko Helsingin varuskunnan vartioinnin keskuspaikka, josta on vartioitu varuskunnan tärkeimpiä sotilaskohteita, sotilaiden käytöstä ja sotilaskohteiden järjestystä. Siellä on myös pidetty kiinniotettuja sotilaita.

Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Toimintakertomuksessa todettiin, että vuoden 2023 Nuoriso- ja perinnepäivät Kajaanissa tavoittivat lähes 1000 nuorta koululaista. He pääsivät tutustumaan Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Poliisin ja Pelastuslaitoksen kalustoon ja toimintaan. Pääjuhla pidettiin Kainuun prikaatin Sotilaskodissa, jossa juhlapuheen piti Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara. Paikallisosastot Kajaanissa, Kuhmossa, Sotkamossa, Ylä- Savossa, Lieksassa ja Ilomantsissa toteuttivat omia aktiviteettejaan eri tapahtumissa. Yhdistys palkitsi Kainuun prikaatin, Pohjois-Karjalan Rajavartioston sekä eri koulujen nuoria stipendeillä, standaareilla ja puukoilla. Vuodelle 2023 alijäämää kertyi 2037.80 euroa. Yhteenvetona todetaan, että koska Euroopan yleinen ilmapiiri on muuttunut Ukrainassa käyvän sodan takia epävarmemmaksi, se on antanut muistutuksen toimintamme tarpeellisuudesta ja niiden tekojen tarpeellisuudesta, joita veteraanimme tekivät puolustaessaan Isänmaatamme ase kädessä. Toimintasuunnitelmassa todetaan että 6.-7.9.2024 Nuoriso- ja perinnepäivät Vieremällä on yhdistyksen tärkein ja suurin voimanponnistus.

Vuosikokous valitsi hallituksen erovuoroiset jäsenet uudelle kaksivuotiselle kaudelle. Hallituksen kokoonpano on:                    

     Manu Tuominen                   puheenjohtaja

                  Tero Kinnarinen                   varapuheenjohtaja

     Timo Karppinen             Sihteeri

     Tuulikki Bjurström

     Tapio Ikonen

     Jukka Lappalainen

     Tomi Juopperi

     Timo Härkönen

     Heikki Visti

     Kari Vepsäläinen

     Matti Komulainen                   Rahastonhoitaja

 

Kuvia kokouksesta voitte katsoa seuraavasta linkistä: https://huzza.kuvat.fi/i/9MwhRJZD8ySGm5k3xebAUWjTqXH6YaP4

14. Divisioonan perinneyhdistys toivottaa kaikille hyvää kesän odotusta ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Vieremälle.HANNES TUOVINEN 100 VUOTTA
Rukajärven veteraani ja 14.Divisioonan kunniajäsen Hannes Tuovinen täytti täydet 100 vuotta perjantaina 23.2.2024.
Puheenjohtajamme prikaatikenraali Manu Tuominen kävi onnittelemassa Hannesta ja samalla kiitti häntä osallistumisesta Kajaanissa syksyllä järjestetyille Nuoriso- ja perinnepäiville. Puheenjohtaja kutsui päivän sankarin myös ensi syyskuun 6.-7 päivinä pidettävään juhlaamme Vieremälle kunniavieraaksi.
14.Divisioonan perinneyhdistys onnittelee kunniajäsentämme.

 • NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT 2023

  VALMISTELUT

   14.Divisioonan perinneyhdistyksen tärkein vuosittainen tapahtuma Nuoriso- ja perinnepäivät pidettiin Kajaanissa 1.- 2.9.2023. Tapahtuman suunnitteli ja johti Kajaanin paikallisosasto. Päivät onnistuivat suunnitellusti ja meidän tärkeimmät kohdehenkilöt- nuoret koululaiset- olivat paikalla molempina päivinä sankoin joukoin.

  Nuoriso- ja perinnepäivien suunnittelu ja valmistelu aloitettiin jo edellisvuoden lopulla, jolloin sovittiin mm. järjestelytoimikunnan kokoonpano ja sovittiin Puolustusvoimien ja Kajaanin sivistystoimen tuki tapahtumalle. Järjestelytoimikuntan Kajaanin paikallisosaston henkilöstä aloitti suunnittelutyönsä kuluvan vuoden alussa ja teki ensimmäiset suunnitelmansa runko-ohjelmaksi edelleen jatkojalostusta varten. Suunnitelman ollessa jo kohtuullisen pitkällä se esiteltiin 14. Divisioonan perinneyhdistyksen puheenjohtajalle Manu Tuomiselle ja hallitukselle. Sitten oli vuorossa varsinaisen järjestelytoimikunnan vuoro. Siihen kutsuttiin jäseniksi edustajat Kainuun prikaatista, Kainuun Rajalta, poliisista, palo- ja pelastuslaitokselta sekä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöistä. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Visti esitteli suunnitelman, joka oli jo varsin pitkälle suunniteltu ja sovittu. Kokouksessa sovittiin vielä kajaanilaisen koululaitoksen osallistuminen, koulutilojen käyttö ja viranomaisten osallistuminen perjantain kalustonäyttelyyn. Korven Kaiku- rintamalehden toimittaja Martti Huusko esitteli lehden alustavan rakenteen ja käski kaikkia hankkimaan mainoksia, että lehden kustannus ei rasittaisi yhdistyksen varoja.

  Järjestelytoimikunta ydinryhmä jatkoi työtään pitkin kesää ja viimeinen kokous pidettiin aivan tapahtuman aattona. Mitään suurempaa sovittavaa kesälle ja syksylle ei jäänyt. Suuressa tapahtumassa on paljon yksityiskohtia ja niiden sovittaminen yhteen jää yleensä aina puheenjohtajan harteille. Niin nytkin.

  1. JUHLAPÄIVÄ

  Perjantaina 1.9 oli ohjelmassa Kainuun prikaatin ,Kainuun Rajavartioston, Pelastuslaitoksen ja Poliisin kalustonäyttely Lehtikankaan uuden koulun piha-alueelle. Näyttelyyn osallistuivat kaikki koulun 700 oppilasta ja päivä avattiin juhlallisella lipun nostolla jonka toteuttivat koulun oppilaat. Valitettavasti sumuinen sää esti Hornet- hävittäjän ylilennon. Varusmiehet kuljettivat oppilaita pieninä ryhminä kalustorastilta toiselle. Oppilaat osallistuivat innolla erilaisiin tehtävärasteihin. Ampuivat simulaattorilla, sovittivat taistelijan varustusta, suuntasivat tykkiä, alkusammuttivat tulipaloa, seurasivat rajakoiran työskentelyä ja tutustuivat poliisin moottoripyörään.

  2. JUHLAPÄIVÄ

  Lauantaiaamuna kutsuvieraat alkoivat saapua Kainuun prikaatin alueelle tasaisena virtana kello yhdeksän aikaan. Kenttärovasti Penna Parviainen ja isä Heikki Harvola olivat varustaneet prikaatin elokuvasalin ekumeenista Jumalanpalvelusta varten. Odottaessaan osallistujat voivat katsella odotusaulan suuriin ikkunoihin teipattuja koululaisten piirustuksia aiheesta ”Itsenäinen Suomi”. Sitten seurasi ruokailu vasta peruskorjatussa Varuskuntaravintola Hoikanhovissa.

  Pääjuhla pidettiin Sotilaskodissa ja sinne oli kutsuttu vieraiksi kaikki perinneyhdistyksen jäsenet ja 14. Divisioonan perustamispaikkakuntien edustajia. Ja totta kai nuoria. Kajaanin lukion oppilaita ja esiintymään Keskuskoulun musiikkiluokkien kuoro johtajanaan Pekka Rytkönen. Kaikkiaan juhlaan osallistui 297 henkeä. Juhlapuheen piti Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara. Juhlapuheessaan hän mm. kertoi 14.Divisioonan komentajan kenraalimajuri Erkki Raappanan urasta ja hänen merkityksestään erämaasodankäynnin tekniikkaan ja roolistaan Rajavartiolaitoksen kehitykseen.

  Kunniakansalaisiamme veteraaneja tilaisuuteen osallistui kaksi. Hannes Tuovinen oli saapunut Nummelasta saakka Pentti Oksman Nilsiästä. Puheiden lomassa nuoret musiikkiluokkalaiset lauloivat ja nuori Aatu Möttönen soitti haitaria. Yhdistys palkitsi juhlapuhujan standaarilla, veteraani Pentti Oksmanin jääkäri- ja päällikköpuukolla. Kirjoituskilpailun parhaat (3+3) lukiolaisten ja varusmiesten kirjoitukset aiheesta ”Itsenäisyys, miten säilytämme sen” palkittiin stipendein. Lisäksi puisilla Rukajärvi- tunnuksilla ja kirjoilla palkittiin muutamia yhdistyksen yhteistyötahoja ja henkilöitä. Juhlimisen päälle nautittiin Sotilaskodin tarjoamat leivoskahvia ja laulettiin Nälkämaan laulu. Juhlaan toivat tervehdyksen Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eila Aavakare ja Kajaanin evlut seurakunnan tuore kirkkoherra Antti Minkkinen.

  LOPUKSI

  Juhlat onnistuivat suunnitelmiemme mukaan. Yhdistyksen hallitus lausuu suuret kiitoksen suurimman vastuun kantaneelle Kajaanin paikallisosastolle ja sen puheenjohtajalle Heikki Vistille.

  Heikki luovutti viestikapulan seuraavien Nuoriso- ja perinnepäivien johtajalle, Ylä- Savon paikallisosaston puheenjohtajalle Kari Vepsäläiselle. Hän toivotti kaikki tervetulleeksi ensi syksynä 6.- 7.9.2024 Vieremälle. Siellä keskuspaikkana on uusi Rientola aivan kylän keskellä.
  Linkki perjantain tapahtumiin: https://drive.google.com/drive/folders/1OWBFr5yay5DBdAHtbowo3rf1jeWt0CS6?usp=sharing

  Linkki lauantain tapahtumiin: https://drive.google.com/drive/folders/1SbMOPkPN5uzoGs2pj_CUWaYjQPJOaYz9?usp=sharing

Korven Kaiku 2023 on ilmestynyt 16-sivuisena Koti-Kajaanin välissä.

Lehti löytyy myös digitaalisena julkaisuna Koti-Kajaanin verkkosivuilta

https://lehdet.hillagroup.fi/kainuunsanomat/77fc615b-9d6b-46ca-8260-67ac2577ccba/1SOTAVETERAANI PENTTI OKSMAN 98 VUOTTA

Kunniakansalaisemme, Rukajärvellä taistelleen 14. divisioonan ja Lapin sodan veteraani, Pentti Oksman täytti 14. syyskuuta 2023 98 vuotta!

Pentti syntyi vuonna 1925 Nilsiän ja Rautavaaran rajalla Hetemäessä, jossa vietti lapsuutensa. Myöhemmin Pentti hankki itselleen lähellä olevan Metsolan tilan, jossa harjoitti metsä- ja karjataloutta.

Pentti komennettiin asepalvelukseen keväällä 1943 koulutuskeskukseen Kuopion kasarmialueelle, jossa hän sai kiväärimiehen koulutuksen. Sieltä matka jatkui Lieksaan ja ”Jukolan mottiin” Nurmijärvelle. Koulutus jatkui ja Pentti sai perusteellisen koulutuksen aseenkäsittelyyn ja suunnistukseen. Muut erämiestaidot hän oli hankkinut jo nuorena metsästys- ja kalastusmatkoillaan. Näitä kaikkia taitoja tarvittiin partisaanien takaa-ajossa Repolan ja Rukajärven korvissa Pieningän erämaassa.

Partisaaneja takaa ajamassa

Partisaanit olivat asemasodan aikana jatkuva uhka rajan lähellä asuville siviileille, Rukajärven tien huolto- ja lomakuljetusosastoille ja myös kenttävartioille. Partisaanit tappoivat armotta sotilaiden lisäksi myös siviilejä jopa kyläkunnittain. Tuloksistaan he raportoivat sanomalla tuhonneensa erilaisia sotilaskohteita.

Pentti Oksman komennettiin joukkoineen aina sinne, missä partisaaneista oli saatu havaintoja. Heidän takaa-ajonsa vaati hyvää kuntoa sekä suunnistus- ja kartanlukutaitoa. Piti tietää, missä oltiin. Tuloksista raportoitiin ylemmäs ja näin partisaanien liikkeiden suuntautuminen pyrittiin saamaan selville omia vastatoimenpiteitä varten.

Rauha yllätti

Pentin osalta Jatkosota loppui syyskuussa 1944 lähes siellä, missä se oli alkanutkin. Hän oli Nurmijärvellä vihollisen jäljillä, kun tuli tieto sodan loppumisesta. Suomalaisten yllätykseksi tämä ei koskenutkaan vihollista, joka lopetti sotatoimet vasta vuorokautta myöhemmin.

Asian sai kokea katkerasti Pentin naapuripartion kersantti, joka meni keskustelemaan vihollisen kanssa ja tarjoamaan heille tupakkaa. Tupakat poltettuaan ja lähtiessään palaamaan omiensa luo, hänet ammuttiin.

Jatkosodan jälkeen seurasi Lapin sota. Siinä Pentin sotatie ulottui aina Rovaniemelle saakka, jonka tuhon hän joutui todistamaan. Siitä alkaen suomalaisia alettiin kotiuttaa ikäluokka kerrallaan.

Pentin palvelu ei kuitenkaan loppunut siihen. Huomattiin että hän ei ollut käynyt varusmiespalvelusta. Se alkoi Kainuun rajavartioston kasarmilla Kajaanissa, jossa hän sai peruskoulutuksen itärajan vartiointiin. Kuhmon tasalla rajan vartiointitehtävissä kuluikin sitten kokonainen vuosi ennen kuin hän pääsi siviiliin. Vakanssiakin Rajavartiolaitoksesta tarjottiin, mutta kotitilan työt olivat Pentillä etusijalla.

Sodan jälkeen rauhan töihin

Sotia seurasivat rauhan työt. Pentti teki metsätöitä ja viljeli maata. Hyvä kunto ja terveet elämäntavat ovat suoneet hänelle mahdollisuuden nauttia eläkepäivistään terveenä ja pirteänä.

14. Divisioonan perinneyhdistys palkitsi kunniajäsenensä 2.9.2023 Kajaanissa pidetyillä Nuoriso- ja perinnepäivillä kenraalimajuri Erkki Raappanan Jääkäri- ja päällikköpuukolla sekä kunniakirjalla. Sen luovutti hänelle yhdistyksen puheenjohtaja prikaatikenraali Manu Tuominen.

Yhdistys onnittelee kunniajäsentään Pentti Oksmania hänen syntymäpäivänään pitkästä ja ansiokkaasta työstä Isänmaamme parhaaksi.

Syvää kunnioitusta tuntien.

14. Divisioonan perinneyhdistys ry


NUORISO-JA PERINNEPÄIVÄT KAJAANISSA 1.-2.9.2023
Tämän vuoden Nuoriso- ja perinnepäivien molempien päivien tilaisuudet ovat tällä kertaa kutsuvierastilaisuuksia. Perjantaina 1.9 kutsuvieraita ovat Lehtikankaan koulun oppilaat, joille Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Poliisi ja Pelastuslaitos esittelevät toimintaansa.
Lauantaina on vuorossa ekumeeninen jumalanpalvelus ja sen päälle pääjuhla. Molemmat tapahtumat järjestetään Kainuun prikaatin alueella ja niihin on kutsuttu kaikki 14.Divisioonan perinneyhdistyksen jäsenet ja yhdistyksemme yhteistyökumppanit.

AJANKOHTAISTA PERINNEYHDISTYKSESSÄ


PRIKAATIKENRAALI MANU TUOMINEN JATKAA PERINNEYHDISTYKSEN PUHEENJOHTAJANA

Vuosikokous 2023 pidettiin 14.4. Kajaanissa Kainuun prikaatin Sotilaskodissa. Kokous valitsi puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi edelleen prikaatikenraali Manu Tuomisen. Hän on toiminut viimeiset kaksi vuotta Kainuun prikaatin komentajana mutta siirtyy kesällä Pääesikuntaan Helsinkiin.

Kaikki hallituksen erovuoroiset jäsenet jatkavat. Hallituksen jäsenet ovat Tero Kinnarinen Kajaani (vpj.), Timo Karppinen Kajaani (siht.), Kari Vepsäläinen Sonkajärvi, Heikki Visti Kajaani, Jukka Lappalainen Rautavaara, Tuulikki Bjurström Liperi, Tomi Juopperi Kajaani, Martti Huusko Kuhmo, Timo Härkönen Sotkamo, Tapio Ikonen Ilomantsi. Rahastonhoitajana jatkaa Matti Komulainen Lieksa

Tämän syksyn päätapahtumamme Nuoriso- ja perinnepäivät järjestetään 1.- 2. syyskuuta Kajaanissa. Perjantaina tapahtuman keskiössä ovat lapset ja nuoret. Lehtikankaan koulun pihalla aamu aloitetaan juhlallisella lipunnostolla. Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Poliisi ja Palo- ja pelastuslaitos esittelevät alueella toimintaansa. Lapset kiertävät pieninä ryhminä rastilta toiselle, joissa heille esitellään toimintaa. Joukossa on myös heille suunnattuja toiminnallisia aktiviteetteja. Lauantaina on vuorossa pääjuhla, joka on Kainuun prikaatilla. Se on kutsuvierastilaisuus perinneyhdistyksen jäsenille ja muille kutsuvieraille.


VUODEN 2023 NUORISO- JA PERINNEPÄIVIEN JÄRJESTELYTOIMIKUNTA PERUSTETTU

Maanantaina 6.2.kokoontui tämän vuoden Nuoriso- ja perinnepäivien järjestelytoimikunta Vanhan kerhon tiloihin Kajaanissa.

Kajaanin paikallisosaston puheenjohtaja Heikki Visti oli kutsunut toimikuntaan edustajat Sotilaskotiyhdistyksestä, prikaatilta, Kainuun Rajalta, poliisista, sotaveteraanipiiristä, sivistystoimesta, pelastuslaitokselta ja maanpuolustusjärjestöistä. 14. Divisioonan perinneyhdistyksestä olivat mukana Heikin lisäksi varapuheenjohtaja ja sihteeri. Myös puheenjohtaja Manu Tuominen oli avaamassa tilaisuuden.

Järjestelytoimikunnan tärkeinä tehtävinä on avustaa Heikkiä tapahtuman suunnittelussa ja läpiviennissä. Kevään aikana järjestetään paikallisissa kouluissa piirrustus-ja kirjoituskilpailuja, joiden tulokset järjestelytoimikunta käsittelee.

Tapahtuman teeman on "Himmetä ei muistot saa". Tavoitteita on kolme:1. Toteutetaan suunnitellulla tavalla sutjakasti, 2. Vieraat lähtevät hyvä maku suussa, 3. Taloudellinen tulos on positiivinen


Joulukuun alussa ilmestyi uusin Rukajärvi-aiheinen kirja "KIRJEITÄ RUKAJÄRVELTÄ- KORPIKAPTEENI URHO KEMPPAISEN SOTATAIVAL".

Kirja kertoo kirjeiden välityksellä Kemppaisen komentaman paltamolaiskomppanian vaiheista Jatkosodan hyökkäysvaiheessä kohti Rukajärveä, partiomatkoista ja elämästä kenttävartioissa.

Kirja on tilattavissa sen tekijältä hintaan 35€ +postikulut 5€ osoitteesta aaro.kemppainen@kotiposti.net.


NUORISO- JA PERINNEPÄIVIEN 2023 VALMISTELUT OVAT ALKANEET

Päivitämme valmistelujen tilaa sivulle PAIKALLISOSASTOT/Kajaani.


SOTKAMON TAPAHTUMASSA MUKANA MYÖS VETERAANEJA

NUORISO- JA PERINNEPÄIVÄT SOTKAMOSSA 2.-3. SYYSKUUTA

Kenraaliluutnantti Sakari Honkamaa:

Suomen puolustus on kunnossa

14. Divisioonan perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäivien pääjuhlassa Sotkamossa juhlapuheen pitänyt kenraaliluutnantti evp Sakari Honkamaa muistutti, kuinka Suomi puolueettomana maana säilytti kylmän sodan vuosien ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeenkin yleisen asevelvollisuuden ja kehitti omaa puolustusjärjestelmäänsä. Puolustuskyky pidettiin kunnossa.

Kenraaliluutnantti Honkamaa valitteli sitä tosiasiaa, että Ukrainan sodan vuoksi sotilaalliselle puolustuskyvylle on edelleen suuri tarve. 1990-luvulla Suomi liittyi Euroopan unioniin ja Naton rauhankumppanuusohjelmaan ja 2000-luvun alun jälkeen on hankittu vain Nato-yhteensopivaa kalustoa.

 – Suomen puolustus oli Natoon liittymispäätöstä tehtäessä hyvässä ja uskottavassa kunnossa.

– Emme siis liittyneet Natoon siksi, että oli pakko, vaan siksi että se oli järkevää, Honkamaa totesi.

Hän muistutti, että kriisitilanteessakin Suomen puolustusta johdetaan lähtökohtaisesti Suomesta yhteistä tiedustelutietoa ja tilannekuvaa hyödyntäen.

Natolla ei ole sanavaltaa jäsenmaiden maanpuolustuksen järjestelyihin kuten yleiseen asevelvollisuuteen tai alueelliseen puolustusjärjestelmään. Puolustusmenojen taso tulisi suosituksen mukaan olla kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Suomen puolustus ja sen resurssit ovat edelleen suomalaisten päättäjien vastuulla. Meille annettavasta avusta ja meiltä lähtevästä avusta päättävät suomalaiset päättäjät, kansanedustajat, hallitus ja tasavallan presidentti.

Kenrl evp Sakari Honkamaa
Kadylik Jesse Määttä

Juhlassa nuorten puheenvuoron esittänyt sotkamolainen kadettiylikersantti Jesse Määttä huomautti nuorten maailman muuttuneen. Oikean ja väärän erottaminen on entistä vaikeampaa. Määttä esitti, että nuoria tulisi tukea etsimään merkityksellisyyttä ja tekemään valintojaan sen kautta.

– Omassa mielessäni perinteet näyttelevät tärkeää osaa siinä. Olen kokenut, että löydän historiasta ja perinteistä tietynlaista henkistä varmuutta tähän hetkeen.

Määttä puhui epävarmuuden leimaamasta ajasta, missä arki ja keskittymisen painopisteet ovat muuttuneet. Kun mieli askartelee siinä, miten tulevina aikoina selvitään, unohtuu keskittyä siihen, mitä tekee juuri nyt.

Esimerkiksi sosiaalinen media toimii Määtän mielestä epävarmuuden, päämäärättömyyden, ilmiöiden levittäjänä. Epävarmoina aikoina tämä korostuu. Työ, opiskelu, liikunta ja harrastukset ovat investointi itseen ja epävarmuuden jälkeiseen aikaan. Niinpä kadettiylikersantti Jesse Määttä haastoi kaikki juhlaan osallistuneet tekemään päätöksen lisätä omaa liikuntaansa.

Sotkamon nuoriso- ja perinnepäivien tapahtumiin osallistui perjantaina yli 1500 henkilöä. Koululaisten aamunavauksessa oli reilut 500 oppilasta lukion pihamaalla ja torin kalustonäyttelyyn tutustui ja ylilentoa seurasi reilut 1000 henkeä. Yhteensä viikonlopun tapahtumissa oli mukana noin 1750 henkilöä.

Kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen korosti pääjuhlan tervehdyspuheessaan kenraaliluutnantti Honkamaan tavoin perinnetyön merkitystä ja suuntaamista nuorille. Nykyaikana historian tunteminen on tärkeää.

Yksi perinnepäivien tärkeä tehtävä on ylläpitää kansakunnan muistia ja antaa oppia ja vertailupohjaa tämän päivän tapahtumiin, Kilpeläinen muistutti.

- Nuorisosta löytyvät ne miehet ja naiset, jotka tarpeen tullen täyttävät tehtävänsä kaikissa tilanteissa.

Tervehdyksen 14. Divisioonan perinneyhdistyksen Sotkamon nuoriso- ja perinnepäivien pääjuhlaan toivat Puolustusvoimien puolesta Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen, Rajavartiolaitoksen puolesta Kainuun rajavartioston komentaja, eversti Mika Rytkönen ja Sotkamon seurankunnan puolesta kappalainen Antti Lankinen.

Palkitsemiset

Vastuunottoa ja harkintaa -kirja, joka kertoo talvi- ja jatkosodan veteraani Osmo Rasilon kokemuksista: kenraaliluutnantti evp Sakari Honkamaa ja kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen

Perinneyhdistyksen standaari: Sotkamon lukio, Sotkamon kunnan ateria- ja siivouspalvelujohtaja Airi Hyvönen, kappalainen Antti Lankinen.

Päällikkö- ja jääkäripuukko: Sotkamon paikallisosaston puheenjohtaja ja tapahtuman järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Timo Härkönen, varapuheenjohtaja Veikko Rusanen sekä järjestelytoimikunnan jäsen Kalevi Valtanen, Sotkamon kunnan kasvatusjohtaja Ville Manninen, Sotkamon lukion rehtori Mauri Reinikka ja Sotkamon reserviupseerikerhon puheenjohtaja Pertti Schroderus.

Rukajärvitunnus: Perinneyhdistyksen Sotkamon paikallisosaston hallituksen jäsenet Juhani Mantsinen, Aarto Mäkinen ja Asko Tolonen.

Päällikkö- ja jääkäripuukolla palkitut (vas.alkaen): Veikko Rusanen, Kalevi Valtanen, Timo Härkönen, Ville Manninen, Mauri Reinikka ja Pertti Schroderus


VUODEN 2022 VUOSIKOKOUS

Yhdistyksen jäsenet kokoontuivat vuosikokoukseensa Kainuun prikaatin Sotilaskodin tiloihin tiistaina 19.4. illalla. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen ja uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Jukka Lappalainen Rautavaaralta.

Yhdistyksen pitkäaikainen rahastonhoitaja Juhani Ryynänen luopui tehtävistään ja luovutti ne Matti Komulaiselle. Juhani toimi yhdistyksen taloudesta vastaavana ja samalla Lieksan paikallisosaston puheenjohtajana aina yhdistyksen perustamisesta alkaen. Hän suunnitteli ja johti useita Nuoriso- ja perinnepäiviä Lieksassa, palkitsi paikallisia koululaisia ja Pohjois-Karjalan rajavartioston varusmiehiä sekä henkilökuntaa. Hänet tunnetaan pitkäaikaisena alueellisena maanpuolustustyön ja maanpuolustushengen vaalijana ja vaikuttajana.

Vuoden tärkeimpänä tapahtumana ovat 2.- 3.9.2022 järjestettävät Nuoriso- ja perinnepäivät Sotkamossa.


PRIKAATIKENRAALLI MANU TUOMINEN PUHEENJOHTAJAKSI

Perinneyhdistys kokoontui 3.9.2021 Vuokatin Urheiluopistolla. Tuomo Revon työtä puheenjohtajana valittiin jatkamaan Kainuun prikaatin komentaja prikaatikenraali Manu Tuominen. Varapuheenjohtajana jatkaa Tero Kinnarinen ja sihteerinä Timo Karppinen.


MUITA TAPAHTUMIA 2022


YHTEISTYÖ KAINUUN TYKISTÖ- JA HEITTIMISTÖKILTA RY:N KANSSA

Kainuun Tykistö- ja Heittimistökilta ry on toiminut kenttätykistön ja kranaatinheittimistön valtakunnallisena aselajikiltana vuodesta 2009. Killan ja 14. Divisioonan perinneyhdistyksen yhteistyön perustana ovat yhteiset päämäärät perinnetyön vaalimisessa.

Kilta vaalii Kainuun tykistörykmentille vahvistettuja viime sotien Kainuun ja Rukajärven suunnan 14. Divisioonan kenttätykistön ja kranaatinheittimistön kunniakkaita perinteitä. Kilta viettää perinnepäivää 17.6. yhdessä Kainuun tykistörykmentin kanssa kunnioittaen perinnejoukkojen II/KTR 18 ja KRHK/JR 31 perustamista Nurmeksen Jokikylässä kesäkuussa 1941.

Kilta kuuluu Kainuun prikaatin viralliseen palkitsemisjärjestelmään ja vastaa Kainuun tykistörykmentin varusmiesten ja vapaaehtoisessa asepalveluksessa olevien naisten kiltapalkitsemisista. Tämän ohella kilta palkitsee myös Jääkäriprikaatin kranaatinheitin-komppanian varusmiehiä.

Killan monipuoliset kotisivut ovat luettavissa sivustolla: http://www.kaithkilta.fi