ILOMANTSIN PAIKALLISOSASTO

TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA


Ilomantsin paikallisosasto on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Ilomantsin taisteluiden muistojuhliin on viime vuosina (2009 ja 2014) yhdistetty 14. Divisioonan perinneyhdistyksen vuotuiset nuoriso- ja perinnepäivät. Paikallisosasto kantoi erittäin suuren vastuun vuoden 2009 juhlien järjestelyistä ja oli vahvasti mukana myös vuoden 2014 juhlissa. Puheenjohtajat Arto Juntunen, Martti Kukkonen ja sihteeri Jorma Ikonen ovat jo asemansa vuoksi joutuneet kantamaan suuren vastuun juhlien onnistumisesta.

Juhlien välivuosina on vedetty henkeä ja toiminta on ollut rauhallisempaa. Keväällä tai alkukesästä on pidetty vuosikokous, ja loppukesästä on järjestetty yhteinen retki maanpuolustusaiheeseen liittyvien esitelmien oheen. Vuonna 2015 tutustuttiin sotakamreeri Rauno Suhosen johdolla Joensuun bunkkerimuseoon sekä viime sotien Joensuun seudun sotilasilmailun eri paikkoihin kaupungin alueella ja Onttolassa. Tänä syksynä oltiin rajakenraali Raappanan majalla arvioimassa majan ympäristön kuntoa ja sen jälkeen Petkeljärvellä, jossa sotahistorioitsija Esko Savolainen kertoi talvisodasta Ilomantsin ja Tuupovaaran alueella.

Paikallisosaston jäsenet esittelevät useissa eri tilaisuuksissa Ilomantsin taisteluja. Paikallisosastolla ja Ilomantsin maanpuolustusjärjestöillä on Raappanan majalla kesäisin juhannuksesta viisi viikkoa vuorotellen päivittäin miehitys kertomassa majasta ja Ilomantsin taisteluista. Paikallisosaston jäsenet toimivat myös erilaisten teosten ja artikkelien kirjoittajina. Yhteistyö Ilomantsin kunnan kanssa on tiivistä.

 

Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75 -vuotisjuhlat ja 14.D:n perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät Ilomantsissa 2019

Vuoden 2019 tärkein tapahtuma oli Ilomantsissa 10.- 11.8 järjestettävät 14.Divisioonan perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät sekä Ilomantsin torjuntataistelujen päättymisen 75- vuotisjuhlat. Yhdistys järjesti ne yhteistyössä Ilomantsin kunnan, maanpuolustusjärjestöjen ja torjuntataisteluun osallistuneiden joukko-osastojen perinneyhdistysten kanssa.

 

Sodasta selvittiin - Kiitos veteraaneille -juhla 2017

Juhla järjestettiin Ilomantsin Öykkösenvaarassa 5.9.2017. Ilomantsin paikallisosasto osallistui tilaisuuden järjestelyihin.

 

Jatkosodan päättymisen 70 -vuotismuistojuhla ja 14.D:n perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät 2014

Ilomantsin paikallisosasto oli järjestämässä Jatkosodan päättymisen 70 -vuotismuistojuhlaa ja 14.D perinneyhdistyksen nuoriso- ja perinnepäiviä elokuussa 2014. Tilaisuuden pääjuhlasta on valokuvia alasivulla: - Kuvia Ilomantsista

Juhlayleisöä salin täydeltä pääjuhlassa 10.8.2014