LIEKSAN PAIKALLISOSASTO

Juhani Ryynänen in memoriam

Juhani Ryynänen syntyi Talvisodan alkupäivinä 10.12.1939 Pielisjärvellä sisarussarjan keskimmäisenä ja ainoana poikana. Hänen isänsä sai tiedon pojan syntymästä Hatunkylän rintamalle, juuri kun oltiin sytyttämässä ko. kylän taloja palamaan etenevän hyökkääjän tieltä.

Juhani joutui lähtemään vauvaikäisenä evakkoon muiden lieksalaisten ja pielisjärveläisten mukana.

Keskikoulun käytyään ja varusmiespalveluksen suoritettuaan hän hakeutui väliaikaiseksi opettajaksi Siltavaaran kansakoululle, jossa tapasi tulevan puolisonsa Kaijan vuonna 1962. Naimisiin he menivät vuonna 1963 ja ensimmäinen heidän kolmesta lapsestaan syntyi vuonna 1964. Juhani valmistui kansakoulun opettajaksi Itä-Suomen seminaarista vuonna 1969. Lähes koko työuransa Juhani teki Lieksa-Pielisjärven alueella ja jäi eläkkeelle vuonna 1999.

Juhani Ryynänen oli aktiivinen järjestötoimija koko ikänsä. Mainittakoon muiden muassa Lieksan Urheilijat, Lieksan luonnonystävät, Lieksan Reserviläiset ja vireä kuoroharrastus. Myöhemmin eläkkeelle jäätyään hän toimi aktiivisesti senioriopettajissa.

Usein Juhani valittiin yhdistysten johtotehtäviin. Erityisesti yhdistysten hallinto, taloudenhoito ja kirjanpito olivat hänen erityisalaansa.

Juhani Ryynänen oli merkittävä toimija myös vuonna 2005 perustetussa Rukajärven veteraanien perintöä nuorisolle välittävässä 14. Divisioonan perinneyhdistyksessä. Hän toimi sen rahastonhoitajana vuodesta 2006 alkaen aina kuolemaansa saakka. Lieksan paikallisosasto järjesti useita kertoja yhdistyksen päätapahtuman Nuoriso- ja perinnepäivät hänen johdollaan.

Juhani oli tuttu hahmo varusmiesten kotiuttamistilaisuuksissa Onttolassa, jossa hän oli mukana palkitsemassa nuoria sotilaita, joille hänellä oli aina lämmintä sanottavaa. Juhani oli perinneyhdistyksen pitkäaikainen kantava voima.

Muita Juhani Ryynäselle mieluisia harrastuksia olivat kaikki luontoon liittyvät kuten metsästys, kalastus ja marjastus.

Juhanilla oli terve luontosuhde. Hän hyväksyi ihmisen oikeuden hyödyntää luonnon antimia huomioiden sen kestokyvyn. Ääriajattelua hän vieroksui. Juhani jätti jälkeensä myös mittavan perhoskokoelman.

Kotiseuturakkaus Juhanissa ilmeni toiminnassa Lieksan kotiseututalon perustamistyössä. Hän oli innokas videokuvaaja sekä perinteen tallentaja. Häneltä jäi runsas video- ja ääninauha-arkisto.

Taiteellisuuttaan Juhani toteutti koko elämänsä jatkuneessa piirustus- ja maalausharrastuksessa.

Viime vuosina Juhanille ja Kaijalle muodostui tärkeäksi paikaksi Sokojärven erämaamökki, jossa vanha erämies sai toteuttaa hänelle tärkeiksi muodostuneita harrastuksia.

Juhani Ryynäseen olivat juurtuneet isänmaalliset arvot.

Pitkä toiminnantäyteinen ja kaunis elämä päättyi vaikeaan nopeasti edenneeseen sairauteen Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4.6. 2022.

Juhani Ryynäsen muistoa kunnioittaen

14. Divisioonan perinneyhdistys

Matti Komulainen               hallituksen jäsen                                                

Timo Karppinen                   sihteeri

TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA

Perinneyhdistyksen puheenjohtaja ja Lieksan paikallisosasto palkitsivat rajamiehiä Onttolassa

Lieksan paikallisosasto osallistui 16.12.2021 jo perinteisesti Pohjois- Karjalan rajavartioston varusmiesten kotiuttamisjuhlaan. Tilaisuuteen osallistui myös yhdistyksemme puheenjohtaja, Kainuun prikaatin komentaja prikaatikenraali Manu Tuominen.

Yhdistys palkitsi standaarilla ja kunniakirjalla parhaaksi valitun varusmiehen. Tälla kertaa standaarin sai vänrikki Pyry Perttu Juhani Eskelinen Lappeenrannasta.

Lieksan paikallisosaston puheenjohtaja Juhani Ryynänen lausui myös muutaman sanan kotiutuville varusmiehille:  

"Kotiutuvat rajajääkärit , olette asevelvollisuutenne suorittaneet ja lähdette nyt siviiliin rakentamaan Erkki Raappanan toiveen mukaisesti rauhan vallitessa omaa elämäänne ja tulevaisuuttanne. Toivotan tähän elämänvaiheeseen onnea ja viisautta oikean polun hakemisessa ! Itse kotiuduin jo v. 1962 , lähes 60 vuotta sitten, ja edustan sitä sotien jälkeistä sukupolvea, joka rauhan vallitessa yhdessä sotaveteraanien kanssa on voinut rakentaa tämän hienon kotimaan.

Olen kovasti toivonut ja jännittänytkin, että saisin edustaa sitä kansanosaa, jonka ei ole tarvinnut lähteä sotarintamille puolustamaan itsenäisyyttä. Tähän päivään saakka toiveeni onkin toteutunut,mutta jatkuuko tämä onnekas tilanne tästä eteenkin päin. Historia näyttää toistavan itseään.

Ennen toisen maailmansodan alkua Lieksan alueen joukkoja johdettiin Kainuun sotilaslääninalueelta, ja tämä tilanne toimii tälläkin hetkellä. Ilmapiiri maailmalla on nyt kärjistymässä niin, että erimielisyyksiä saatetaan ratkoa sotimalla. Tämä vaara antaakin kovan haasteen maamme johdolle ja muidenkin valtioiden päättäjille selvittää tulevia valtioiden välisiä ongelmia rauhanomaisin keinoin".

 

Lieksan paikallisosasto laski seppeleen Raappana -puistossa 13.3.2020

Lieksan paikallisosasto laski seppeleen 14.D Perinneyhdistyksen puolesta Lieksan Raappana-puistoon 13. 3. Talvisodan päättymisestä 80 vuotta -tilaisuudessa.

"Tämä seppele on laskettu osoittamaan suurta kunnioitusta ja kiitollisuutta talvisodassa isänmaata puolustaneita kohtaan. Suurten menetysten, surun ja murheen keskellä yhdessä he kestivät. Huolimatta jatkosodan koettelemuksista, onnistuttiin itsenäisyys säilyttämään. Ilolla olemme saaneet todeta, miten rintamilta selvinneet saivat palata koteihinsa ja rakentaa sisulla ja ahkeruudella rakkaan kotimaan meille ja tuleville sukupolville"

 

14.Divisioonan perinneyhdistys palkitsi

Onttolan Rajajääkärikomppanian kotiuttamisjuhlassa (20.12. 2018) 14.D Perinneyhdistys palkitsi vänrikki Jussi Ilmari Tolosen. Rajakenraali Raappanan tavoitteita kunnioittaen hänet palkittiin hyvästä taistelukunnosta, aidosta rajamieshengestä sekä rehdistä toveruudesta. Palkitsemisen suorittivat Juhani Ryynänen ja Tarmo Makkonen Lieksan paikallisosastosta.

Puheessani kotiutuvia nuoria onnittelin hienosti suoritetusta palveluksesta. Tässä muuttuvassa maailmassa on paljon haasteita, mutta toivon teillä nuorilla olevan viisautta, taitoa ja tahtoa löytää ne polut ja tiet, mitkä isänmaa tarjoaa ja jotka johtavat inhimilliseen ja ihmisarvoiseen elämään.

Juhani Ryynänen, Lieksan paikallisosaston puheenjohtaja

 

Kunniakirja perinneyhdistykselle ja paikallisosastolle

SUOMI 100 -VALTUUSKUNTA PUHEENJOHTAJANSA PÄÄMINISTERI JUHA SIPILÄN JOHDOLLA KIITTI KUNNIAKIRJALLA YHDISTYSTÄMME JA LIEKSAN PAIKALLISOSASTOA HYVIN JÄRJESTETYSTÄ MAANPUOLUSTUSTAPAHTUMASTA LIEKSASSA SYKSYLLÄ 2017.

Juhani Ryynänen palkittiin

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 vapaaehtoisen maanpuolustustyön mitalitoimikunta palkitsi Lieksan paikallisosaston puheenjohtaja Juhani Ryynäsen vapaaehtoisen maapuolustuksen ansiomitalilla tunnustuksena isänmaan ja maanpuolustuksen hyväksi tekemästään työstä.

Nuoriso- ja perinnepäivät järjestettiin Lieksassa 1.-3.9.2017

Kotiuttamistilaisuus Onttolassa 15.6.2017

Lieksan paikallisosaston toiminta on vakiintunut kuluneen vuosikymmenen aikana monimuotoiseksi ja erilaisia vuositapahtumia sisältäväksi aktiiviseksi yhdistystoiminnaksi.

Paikallisosasto palkitsee maaliskuussa Rajavartiolaitoksen vuosipäivinä myös Pohjois-Karjalan Rajavartiostossa palvelevia henkilökuntaan kuuluvia. Rajajääkärikomppaniassa palvelevia varusmiehiä on palkittu vuosittain kesäkuun ja joulukuun kotiuttamistilaisuuksiin liittyen.

​Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppanian kotiuttamistilaisuus Onttolassa 15.6. Perinneyhdistyksen Lieksan paikallisosaston edustajat Juhani Ryynänen (kesk) ja Juho Pehkonen palkitsivat vänrikki Ville Muinosen yhdistyksen standaarilla ja kunniakirjalla

Lieksan paikallisosasto on useana vuonna järjestänyt touko – kesäkuussa retken, jonka aikana retkeläiset ovat tutustuneet mm. Talvisodan ja Jatkosodan kesän 1944 taistelupaikkoihin Pohjois-Karjalassa. Näihin retkiin on liittynyt myös vierailuja rajavartioasemille.

Paikallisosaston toimintaa ja sotiemme historiaa ovat aktiivijäsenet esitelleet kesäisin Lieksan Vaskiviikolla Raappanapuistossa. Näissä musiikki- ja esittelytapahtumissa on esiintynyt myös Lieksan Nuorisopuhallinorkesteri.

Syyskuussa on paikallisosasto tehnyt yhteisen bussiretken veteraani- ja reserviläisjärjestöjen kanssa syksyn nuoriso- ja perinnepäiville. Retken paluumatkalla on laskettu seppele Lieksan sankarihaudoille.

Koulujen syyslukukaudella on paikallisosasto järjestänyt kirjoituskilpailuja yläkoulussa, lukiossa ja ammattiopistossa opiskeleville. Sarjojen parhaat kirjoitukset on palkittu stipendein ja kunniakirjoin oppilaitosten joulujuhlassa. Vuorovuosina on järjestetty myös piirustuskilpailuja alakoululaisille ja tietovisailuja yläkouluille. Parhaat suoritukset on palkittu lukukauden päättäjäisjuhlissa.

Vuosittain marraskuun 30. päivänä on vietetty perinteinen Talvisodan alkamisen muistohetki Raappanapuistossa.

 

Perinneyhdistyksen vuosikokous Lieksassa 7.4.2017

14.Divisioonan perinneyhdistys kokoontui 7. huhtikuuta vuosikokoukseensa Lieksan Timitrassa Rajaperinnetalossa. Uudessa hallituksessa jatkaa puheenjohtajana prikaatikenraali Jukka Sonninen Helsingistä. Varapuheenjohtajaksi valittiin Martti Kukkonen Lehmosta, sihteeriksi Timo Karppinen Kajaanista, jäseniksi Tuulikki Bjurström Tampereelta, Arto Juntunen Joensuusta, Heikki Pitäjämäki Kuhmosta, Heikki Visti ja Tomi Juopperi Kajaanista, Petteri Jouko Helsingistä, Eero Pulkkinen Iisalmesta, Matti Komulainen Lieksasta ja rahastonhoitajaksi Juhani Ryynänen Lieksasta.

Tärkeimpänä kohderyhmänä on nuoriso. Suurimpana tapahtumana on joka vuosi syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävät Nuoriso- ja perinnepäivät. Ne järjestetään vuosittain eri maakunnissa. Ensi syksynä 1.- 3. syyskuuta tapahtumapaikkana on Lieksa. Teemana on ”100 -vuotisen itsenäisyyden kokemuksella yhdessä valoisaan tulevaisuuteen”. Tapahtuma on Suomi 100 vuotta -hanke. Lieksan kaupungin koululaisille järjestetään erilaisia kilpailuja ja oppitunteja lähihistoriasta sekä ”kaveria ei jätetä” ajatuksista.

MUITA TAPAHTUMIA

Nuoriso- ja veteraanipäivät Lieksassa 2011

Lieksan paikallisosasto järjesti 14.D:n perinneyhdistyksen Nuorisopäivät ja Rukajärven suunnan Veteraanipäivät 2.9.-4.9.2011 Lieksassa. Tapahtuman pääjuhlasta 4.9.2011 on valokuvia alasivulla: - Kuvia Lieksasta​

 

Nuoriso- ja veteraanipäivät Lieksassa 2007

14.D:n sotaveteraani kenrl Erkki Setälä, ministeri Jyri Häkämies, perinneyhdistyksen 1. puheenjohtaja kenrm Paavo Kiljunen ja KAIPR:n komentaja prkenr Vesa Tynkkynen perinnepäivillä Lieksassa 2007

Kutsuvieraita, Lieksa 2007
Paikallisosaston johtoa vierailulla P-KR:n ampuma-alueella Hiienvaarassa