YLÄ-SAVON PAIKALLISOSASTO

TOIMINTAA JA TAPAHTUMIA

Ylä-Savon paikallisosastolle uusi puheenjohtaja

Ylä-Savon paikallisosasto piti kevätkokouksensa 19.2.2019 paikallisen reserviupseerikerhon tiloissa kaupungin keskustassa. Paikalla oli 10 osaston aktiivia sekä vieraina perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Tero Kinnarinen ja sihteeri Timo Karppinen

Paikallisosasto valitsi uudeksi puheenjohtajakseen rehtori Seppo Räihän Kiuruvedeltä. Hän on pitkän linjan maanpuolustusaktiivi ja -vaikuttaja, joka on toiminut perinneyhdistyksessämme sen perustamisesta alkaen. Hallituksen jäseninä jatkavat Eero Pulkkinen, Kari Vepsäläinen, Risto Räsänen ja Eero Juntunen.

Ylä- Savon paikallisosasto aikoo tehostaa jäsenhankintaansa. He välittävät veteraanien perintöä paikallelle nuorisolle. Kesällä on vuorossa tutustuminen Mikkeliin perustettavaan Sodan- ja rauhankeskus MUISTIIN sekä elokuussa Ilomantsissa pidettävään Torjuntavoiton 75- vuotisjuhliin.

Iisalmen paikallisosasto muutti nimeään

Iisalmen paikallisosasto piti vuosikokouksensa 6.3. Paikalla oli 17 jäsentä. Kokouksessa päätettiin muuttaa paikallis-osaston nimeksi Ylä-Savon paikallisosasto. Hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Risto Räsänen Vieremältä. Hän tuli veteraani Veikko Penttisen tilalle, joka muutti Lievestuoreelle. Risto on innokas perinnetyöntekijä ja hänellä on "varastossaan" paljon veteraanien kertomuksia Rukajärveltä.

Ennen kokouksen alkua vuosikokousväki piti hiljaisen hetken poisnukkuneiden kunniakansalaistensa muistoksi.

 

Perinnetyötä

Veteraanit ja lukiolaiset ovat useana vuonna lehtori Pekka Ritolan johdolla olleet retkellä Raatteen tiellä. Pekka on pitänyt lukiolaisille kurssin, jonka kautta nuoret ovat osallistuneet avustajina ja oppaina moneen veteraanitapahtumaan Iisalmessa. Oppilaat ovat haastatelleet veteraaneja ja tallentaneet kertomukset.

Veteraaneja ja jäseniä on osallistunut Rukajärven sotahistoriamatkoille useana vuonna. Vuonna 2014 Iisalmen Reserviläisten järjestämälle matkalle, jossa patikoitiin kiertäen koko Peukaloniemi sekä käytiin Pallossa ja kenttävartio Askossa, osallistui nuorempia jäseniä.

Iisalmessa on järjestetty veteraaniretki kesäisin Iisalmen Reserviupseerikerhon majalle Vuottojärvelle ja veteraanien rauhankävely syyskuussa (ei 2016). Muutaman kerran kävely on toteutettu myös Kiuruvedellä. Aiempina vuosina on järjestetty veteraaniurheilupäivä Kankaan liikuntapuistossa.

Jäseniä on osallistunut Rukajärven historiayhdistyksen ja Rukajärvikeskuksen sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen tapahtumiin.

Rukajärven veteraani Kalle Sutinen nukkui pois

Muistokirjoitus:

 /datafiles/userfiles/File/Sotaveteraani Kalle Sutinen.pdf

Perinneyhdistyksen Nuoriso- ja perinnepäivät Iisalmessa 4.9.2016

Päivien teema oli "Veteraaniperintö velvoittaa".

Perinnepäivän ohjelmaan kuuluivat seppeleenlasku Veteraanien muistokivelle, Ekumeeninen Jumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkossa ja pääjuhla Iisalmen kulttuurikeskuksen Säisä-Salissa.

Juhlapuheen pitänyt kansanedustaja Sari Essayah totesi veteraanien perinnön siirtämisen kaikkien yhteiseksi asiaksi. "Veteraanisukupolvi opetti meille tärkeän asian ”Kaveria ei jätetä”. Hyvä yhteiskunta rakentuu arvoista ja ihmisten välisestä luottamuksesta sekä välittämisestä."

Perinnepäivän huomionosoituksia Iisalmessa

Lisää valokuvia päivän eri tapahtumista on alasivun galleriassa: - Kuvia Iisalmesta

Juhlapäivästä on myös lehtijuttu: /datafiles/userfiles/File/Iisalmen Sanomat 5.9.2016.pdf

 

RUKAJÄRVELLÄ 2014: Kelolla olisi paljon kerrottavaa Peukaloniemessä, Eero Pulkkinen ja Seppo Määttä