PERINNEJOUKKOMME 14.DIVISIOONA


14.Divisioona - jatkosodan suomalainen sotatoimiyhtymä

14.Divisioona muodosti pääosan Lieksan - Rukajärven suunnalla toimineista joukoista. Divisioonaa komensi mannerheimristin ritari jääkärikenraalimajuri Erkki Raappana. Hän oli II maailmansotaa edeltäneen ajan Joensuun Rajavartioston komentaja ja talvisodan Pohjois-Karjalan Ryhmän komentaja. Jatkosodan loppuvaiheessa hän toimi Ilomantsissa torjuntavoiton saavuttaneen Ryhmä Raappanan komentajana.

14.Divisioonan toiminnasta Rukajärven suunnassa on ohessa kertomus, joka avautuu linkistä: /datafiles/userfiles/File/14.D Rukajärven suunnassa2.pdf 

Valokuvia Rukajärven suunnan taisteluista on alasivulla - Kuvia Rukajärveltä. Valokuvat ovat kajaanilaisen kauppaneuvos Pekka Räihän arkistosta. Kuvia on julkaistu aikaisemmin ainoastaan Korven Kaiku -lehdessä.

Ensimmäinen lipunnosto Rukajärvellä 11.9.1941
Ev Raappana ja tuttu vääpeli 12.9.1941

Kenrm Raappana, marsalkka Mannerheim ja kenrm Airo Lieksajärven rannalla Marskin majalla

14.Divisioonan hyökkäyksen alkamisesta 80 vuotta

80 vuotta sitten 4.7.1941 varhain aamulla 14. Divisioonan joukot ylittivät rajan Kuhmon ja Lieksan alueilla tavoitteenaan Rukajärvi.

Neuvostoliitto oli jo aikaisemmin 22.6 pommittanut suomalaista laivasto-osastoa mutta Suomi pidättäytyi vastaamasta tuleen ja vakuutti puolueettomuuttaan. Muutamaa päivää myöhemmin 25.6. Neuvostoliiton pommitettua Helsinkiä, Turkua ja useita muita kaupunkeja 500 koneella, hallituksemme teki johtopäätöksen, että Suomi ja Neuvostoliitto olivat sodassa keskenään.

14. Divisioona

Kainuun, Ylä- Savon ja Pohjois- Karjalan miehistä perustettu 14. Divisioona suojasi Karjalan Armeijan pohjoista ja saksalaisen 20.Vuoristoarmeijan eteläistä sivustaa hyökkäämällä Kainuusta ja Pohjois- Karjalasta noin 200 kilometriä itään tavoitteenaan Rukajärvi. Divisioona saavutti tavoitteensa syyskuussa ja ryhmittyi puolustukseen.

14.Divisioona oli ainoa Jatkosodan suomalainen yhtymä, joka ei perääntynyt koko sodan aikana vaan piti asemansa sodan loppuun saakka.

Kenraali Raappana

Kenraalimajuri Erkki Raappana toimi koko sodan aikana 14. Divisioonan komentajana. Hän komensi sodan loppuaikoina myös Ilomantsin suunnan joukkoja, jotka löivät kaksi venäläisdivisioonaa. Se oli suomalaisten viimeinen suuri voitto Jatkosodassa.

Perinneyhdistys

Vuonna 2004 perustettu 14. Divisioonan perinneyhdistys vaalii Rukajärvellä taistelleiden veteraanien perintöä ja siirtää perinnetietoa nuoremmalle sukupolvelle.

14. Divisioonan Jatkosodan taistelujen alkamisen 80v -muistotilaisuudet järjestettiin Joensuussa, Kuhmossa, Lieksassa ja Sotkamossa 4. heinäkuuta 2021.

Perinneyhdistys kunnioitti sotiemme veteraaneja laskemalla seppeleet Kuhmossa Kilpelänkankaalla, Lieksassa Raappana -puistossa ja Sotkamossa sankarihaudoilla. Joensuussa seppele laskettiin kenraali Erkki Raappanan haudalle.

Joensuussa seppeleen laskivat sotakamreeri Rauno Suhonen ja kenraalimajuri Erkki Raappanan pojantytär Tuulikki Bjurström. Kuva: Arto Laaninen