01 NIMI
Yhdistyksen nimi on 14.Divisioonan perinneyhdistys. Yhdistyksestä käytetään näissä säännöissä nimitystä Perinneyhdistys.
02 KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE
Perinneyhdistyksen kotipaikka on Kajaanin kaupunki. Perinneyhdistyksen toiminta-alueena on koko Suomi.
03 TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT
Perinneyhdistyksen tarkoitus on kansainväliset sopimukset huomioon ottaen vaalia 14. Divisioonan veteraaniperinteitä sekä maanpuolustushenkeä yhdessä veteraani-, sotainvalidi-, reserviläis-, ja maanpuolustusjärjestöjen sekä puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen kanssa.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi Perinneyhdistys kerää alaan liittyvää perinneaineistoa, harjoittaa Perinneyhdistyksen tarkoitusperiä koskevaa julkaisutoimintaa sekä järjestää juhla-, kokous-, esitelmä-, keskustelu-, retkeily-, tutustumis- ja muita samantapaisia tilaisuuksia.
Perinneyhdistys voi palkita ansioituneita Suomen kansalaisia veteraaniperinteen ylläpitämisestä ja maanpuolustushengen kehittämisestä. Perinneyhdistyksen palkitsemismuodot ovat perinneyhdistyksen pienoislippu, pöytästandaari, perinneyhdistyksen merkki, stipendit, jäsenilleen vain poikkeustapauksissa ja hallituksen erikseen määrittämät muistoesineet.
Toimintansa tukemiseksi Perinneyhdistys voi harjoittaa kustannustoimintaa ja ottaa vastaan lahjoituksia maanpuolustusta tukevilta yhdistyksiltä ja säätiöiltä. Perinneyhdistyksen tiedotuslehti on Korven Kaiku.
Toimintaansa liittyen Perinneyhdistys voi hankkia varoja järjestämällä maksullisia maanpuolustustilaisuuksia, arpajaisia ja rahankeräyksiä erillisen luvan saatuaan. Perinneyhdistys voi vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.
04 JÄSENYYS JA JÄSENLAJIT
Halukkuutensa liittyä Perinneyhdistyksen jäseniksi voivat ilmaista 14. Divisioonan joukoissa palvelleet sotaveteraanit ja lotat, heidän sukulaisensa ja muut Perinneyhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet hyvämaineiset Suomen kansalaiset.
Perinneyhdistyksessä voi olla varsinaisten jäsenten ohella kunniajäseniä, joihin kuuluvat veteraanikunniajäsenet, perinnekunniajäsenet ja kunniapuheenjohtajat, sekä kannattajajäseniä.
Veteraanikunniajäseneksi hyväksymisen edellytyksenä on osoitettu palveleminen sotilaana tai lottana jatkosodan aikaiseen 14. Divisioonaan kuuluneissa joukoissa.
Perinnekunniajäseneksi Perinneyhdistys voi hallituksen esityksestä jäsenkokouksen päätöksellä kutsua henkilön, joka erityisen ansiokkaasti on toiminut 14. Divisioonan ja Rukajärven suunnan veteraani- ja lottaperinteiden tunnetuksi tekemisessä ja vaalimisessa tai muutoin Perinneyhdistyksen päämäärien hyväksi.
Kunniapuheenjohtajaksi voidaan perinnekunniajäsentä koskevin menettelyin ja samoin perustein kutsua henkilö, joka lisäksi on toiminut Perinneyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana tai sen jäsenenä.
Kannattajajäseneksi hallitus voi hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön.
Perinneyhdistyksen jäsenet voivat hallituksen suostumuksella muodostaa epäitsenäisiä, rekisteröimättömiä paikallisosastoja Perinneyhdistyksen jäsenten keskinäistä yhteydenpitoa ja Perinneyhdistyksen tarkoitusperiä edistämään.
04a JÄSENMAKSUT
Perinneyhdistyksen varsinaisen jäsenen ja kannattajajäsenen on suoritettava vuosittain vuosikokouksen määräämä jäsenmaksu tai kannatusmaksu, jotka voivat olla erisuuruiset.
Kunniajäsen ja kunniapuheenjohtaja ovat vapautettuja jäsenmaksuista.
05 JÄSENYYDESTÄ EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Jäsen, joka haluaa erota Perinneyhdistyksestä, ilmoittaa siitä kirjallisesti Perinneyhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittaa Perinneyhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan, jolloin hän vapautuu jäsenyydestä kulumassa olevan kalenterivuoden lopussa viimeisenä päivänä. Hallitus voi erityisen syyn vuoksi vapauttaa jäsenen jo ennen tätä määräaikaa.
Jäsenen, joka toimii vastoin Perinneyhdistyksen sääntöjä tai muuten toiminnallaan vahingoittaa Perinneyhdistystä, sen työtä ja päämääriä tai toimii kunnian vastaisesti, hallitus erottaa Perinneyhdistyksestä. Hallituksen ei tarvitse perustella tekemäänsä päätöstä vaan se saatetaan kirjallisesti tiedoksi erotetulle jäsenelle.
06 HALLITUKSEN KOKOONPANO
Vuosikokous valitsee kahdeksi vuodeksi kerrallaan Perinneyhdistykselle puheenjohtajan sekä neljästä kymmeneen (4-10) muuta hallituksen jäsentä, joista puolet on vuosittain erovuorossa. Ensimmäisen vuoden jälkeen arvotaan erovuorossa olevat. Sitten erovuoroisuus tapahtuu vuoron mukaan.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin sekä kutsuu toiminnan kannalta tarpeelliset toimihenkilöt ja toimikunnat.
Perinnetoimikunta on hallituksen alaisuudessa toimiva keskeinen toimikunta. Se vastaa asevelitapaamisten ja Rukajärvi-päivien järjestämisestä sekä perinteiden vaalimisesta. Toimikuntaan kuuluvat entisessä Maaselän Sotilasläänissä perustettujen 14. Divisioonan joukkojen perustamispaikkojen edustajat tai hallituksen muuten nimeämät henkilöt. Näitä paikkakuntia ovat mm. Kajaani, Sotkamo, Nurmes, Lieksa, Kuhmo, Iisalmi ja Kiuruvesi. Perinnetoimikuntaan kuuluvat myös Kainuun Prikaatin nimeämät edustajat, jotka vaalivat jalkaväkijoukkojen, aselajijoukkojen ja huollon perinteitä.
07 HALLITUKSEN KOKOONTUMINEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUS
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta ainakin kerran vuodessa tai tarpeen vaatiessa tai kun vähintään neljä (4) hallituksen jäsen sitä vaatii.
Kokouskutsu on saatettava tiedoksi vähintään kaksi (2) päivää ennen kokousta.
Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään neljä (4) jäsentä on saapuvilla. Hallituksen kokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan ääni ja vaalissa arpa.
08 HALLITUKSEN TEHTÄVÄT
Hallituksen tehtävänä on:
09 NIMENKIRJOITTAJAT
Perinneyhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
10 TOIMINTA- JA TILIKAUSI
Perinneyhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
Perinneyhdistyksen tilit ja muut hallintoa koskevat asiakirjat on jätettävä helmikuun loppuun mennessä tilintarkastajille, joiden tulee antaa tarkastuskertomuksensa hallitukselle kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
11 PERINNEYHDISTYKSEN KOKOUKSET JA ÄÄNIOIKEUS
Perinneyhdistyksen kokouksia ovat vuosikokous ja ylimääräinen kokous.
Perinneyhdistyksen kokouksissa on äänioikeus vain Perinneyhdistyksen varsinaisilla jäsenillä, kunniajäsenillä ja – puheenjohtajalla ja yksi ääni. Kannattavilla jäsenillä on Perinneyhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus.
12 VUOSIKOKOUS
Vuosikokous pidetään vuosittain maalis- huhtikuussa. Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
13 YLIMÄÄRÄISET KOKOUKSET
Perinneyhdistyksen ylimääräisiä kokouksia pidetään tarpeen mukaan hallituksen kutsusta milloin yhdistyksen kokous niin päättää tai milloin hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai milloin vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti nimetyn asian käsittelyä varten hallitukselta pyytää.
14 PERINNEYHDISTYKSEN KOOLLE KUTSUMINEN
Perinneyhdistyksen kutsuu koolle hallitus ilmoittamalla siitä jäsenille kirjeellä tai maakunnallisissa sanomalehdissä ja valtakunnallisissa Veteraani-/reserviläislehdissä. Neljäätoista päivää ennen kokousta.
15 SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA PERINNEYHDISTYKSEN PURKAMINEN
Päätöksiin, jotka tarkoittavat näiden sääntöjen muuttamista tai Perinneyhdistyksen purkamista, vaaditaan ¾ Perinneyhdistyksen kokouksessa äänestyksessä annetuista äänistä.
Sääntöjen muuntamisehdotus ja Perinneyhdistyksen purkamisehdotus on ilmoitettava jäsenille kokouskutsussa.
Jos Perinneyhdistys purkautuu, sen omaisuus luovutetaan valtiolle käytettäväksi Kainuun Prikaatin ja Kainuun Rajavartioston jalkaväkijoukkojen, aselajijoukkojen ja huollon perinteiden vaalimiseen ja toiminta-alueella toimiville maanpuolustustyötä tekeville rekisteröidyille järjestöille, joille purkamispäätöksen tekevä kokous päättää sen luovuttaa.
Perinneyhdistyksen rekisterinumero: 190.974
Sääntömuutos rekisteröity: 02.12.2009
©2023 14.Divisioonan perinneyhdistys ry